Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5588

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), te dateren in het midden van de 16de eeuw. Het pand maakte aanvankelijk deel uit van het verdwenen “Huys van Dilft” of “Wit Cruys” op de hoek van Mutsaardstraat en Minderbroedersstraat, dat in 1492 was aangekocht door de latere burgemeester Jan van der Dilft. Het eigendom kwam in 1562 in het bezit van de kooplieden Jan Damman, Jan de Beaulieu en Adriaen de la Barre.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie, op een hardstenen plint. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met kwarthol geprofileerde dagkanten en een hardstenen lekdrempel. Resterende hardstenen pilaster van een verbouwde winkelpui in de linker traveeën. Twee getrapte dakvensters van drie treden met schouderstukken en overhoeks topstuk in de eerste en de derde travee, de kozijnen met kwartholle dagkanten en een druiplijst op de latei. Het smalle linker dakvenster onderscheidt zich als laadluik met kraagstenen onder de latei; een bolkozijn doorbreekt het bredere rechter dakvenster, waarover de houten kroonlijst doorloopt. Afgesnuit leien dakkapelletje hogerop in het dakvlak.

In de kelder, overwelfd door een korfbooggewelf evenwijdig aan de straat en van daar oorspronkelijk bereikbaar via een steekkap met keldertrap, zijn omstreeks 2011 graffiti met een telsysteem ontdekt, te dateren in de 16de eeuw.

  • MACLOT P. 2011: Teller in de kelder: 16de-eeuwse graffiti ontdekt in het pand Mutsaardstraat nr. 32-34, Infoblad Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis 2011.3, 17-19.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/311842 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak, te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie, op een hardstenen plint. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met kwartholle dagkanten en hardstenen lekdrempel; resterende hardstenen pilaster van een verbouwde winkelpui in de linker traveeën. Twee getrapte dakvensters van drie treden met schouderstukken en overhoeks topstuk in de eerste en de derde travee, de kozijnen met kwartholle dagkanten en een druiplijst op de latei. Het smalle linker dakvenster onderscheidt zich als laadluik met kraagstenen onder de latei; een bolkozijn doorbreekt het bredere rechter dakvenster, waarover de houten kroonlijst doorloopt. Afgesnuit leien dakkapelletje hogerop in het dakvlak.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5588 (geraadpleegd op ).