Stadhuis van Bilzen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Markt
Locatie Markt 1, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Stadhuis Bilzen

Deze bescherming is geldig sinds 21-09-1936.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadhuis van Bilzen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het oorspronkelijke stadhuis van Bilzen verdwijnt in de brand van 1636. In 1685 wordt begonnen met de bouw van een nieuw stadhuis, onder leiding van Lambert Derick, meestermetser te Antheit bij Huy. Het maakte oorspronkelijk deel uit van een huizenrij, die in 1890 wordt afgebroken om het huidige marktplein te vormen. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen op souterrain onder wolvedak (leien); houten dakvenster met vleugelstukken. De beukenvruchten op de twee uiteinden van de daknok herinneren aan de naam Beukebilzen. Volledige, kalkstenen voorgevel, typisch voor de Maasstijl in het laatste decennium van de 17de eeuw. Kalkstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles. Het begin van de verticalistische tendens in de gevelritmering wordt aangeduid door de geblokte banden tussen de travee. Kruiskozijnen in een geprofileerde omlijsting, met beluikt benedengedeelte; doorlopende, geprofileerde druiplijsten. Rondboogdeur in een geprofileerde, rechthoekige omlijsting, met paneelversiering, imposten, sluitsteen en druiplijst. Pui met dubbele steektrap. De deur in de pui, rechthoekig in een geprofileerde omlijsting met neuten en druiplijst, gaf toegang tot de gevangenis. De overige gevels zijn van baksteen. In de achtergevel, kruis- en kloosterkozijnen in een houten omlijsting met geprofileerd en beluikt benendengedeelte, getralied op de eerste bouwlaag. De benedenvensters in de voorts blinde zijgevels dateren van 1940-1945.

  • BROUX A., Oude stadhuizen van Limburg, in De Tijdspiegel, 1955, pagina's 241-248.
  • DOIZE, L., L'architecture civile d'inspiration française à la fin du 17e et au 18e siècle dans la Principauté de Liège. Brussel, 1934, pagina's 88-89.
  • JANSSEN, G. - J. LOIX, Restauratieontwerp stadhuis Bilzen. Tongeren, 1980.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Markt

Markt (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.