Teksten van Modernistische meergezinswoning

Modernistische meergezinswoning ()

Modernistische meergezinswoning opgetrokken in opdracht van Georges Dom, naar een ontwerp door de in Deurne gevestigde architect Jos Sels-Vermeiren uit 1937. Het betrof de verbouwing van een bestaande meergezinswoning uit begin jaren 1900, waarvan het gevelfront inclusief winkelpui, de binnenindeling en achterbouw volledig werden vernieuwd. Kort na het indienen van twee bouwaanvragen voor deze ingreep, volgde later in 1937 nog een derde voor de vervanging van het mansardedak door een attiek. Daarvan is het ontwerp getekend door het architectenbureau B.S. Immobla.

Het twee traveeën brede gebouw telt vier bouwlagen en een attiek onder een plat dak. De oorspronkelijk vermoedelijk betegelde winkelpui met zijportaal, luifel en bovenlicht bedoeld voor een juwelierszaak, geflankeerd door het rondbogige privé-portaal met bovenlicht, is verbouwd. De bovengevel heeft een parement uit gele gevelsteen in halfsteens verband met schaduwvoegen, en gebruik van natuursteen of simili voor de dorpels. Horizontaal geleed door de brede raampartijen met doorgetrokken latei en lekdrempel, in de topgeleding afgewerkt met een korte luifel, ligt de klemtoon op de als oplopende, rechthoekige erker uitgewerkte rechter travee. Drie ronde oculi met waterlijst en sluitsteen doorbreken de attiek, die zich onderscheidt door een tegelverband. Het oorspronkelijk stalen vensterschrijnwerk is vernieuwd.

Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een winkel met achterliggende woonst en opslagruimte. Ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal, bestaan de huurkwartieren uit twee kamers en een badkamer in de voorbouw, één tot drie kamers en een keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#7133, 18#7282 en 18#8065.

Auteurs:  Braeken, Jo

Modernistisch appartementsgebouw ()

Rijhuis in stijl der nieuwe zakelijkheid te dateren circa 1930. Lijstgevel van twee traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. Parement van gele gevelsteen geritmeerd door uitspringende muurpartijen met rechthoekige vensters, afgesloten met zandstenen lijst boven de vierde bouwlaag; vijfde bouwlaag met drie ronde vensters met sleutel en platte waterlijst van natuursteen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine