Teksten van Gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5593

Gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl ()

Geheel van drie winkelhuizen in eclectische stijl op de hoek van Nationalestraat en Aalmoezenierstraat, voor eigen rekening gebouwd door Fréderic Masson, naar een ontwerp uit 1885. Deze aannemer, een landbouwerszoon afkomstig uit het West-Vlaamse Woesten, was in Antwerpen actief vanaf 1880 tot kort voor de Eerste Wereldoorlog.

Het afgeschuinde hoekhuis met een gevelbreedte van in totaal negen traveeën, omvat vier bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, vandaag onder een recent verbouwde, volledig beglaasde pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen en blauwe hardsteen voor waterlijsten, speklagen, vensteromlijstingen, sluitstenen en balkons. Oorspronkelijk geblokt, bestond de begane grond uit geschakelde, klassieke houten winkelpuien met zijportaal en privé-inkom, pilasters en entablement in de twee rechter panden, en uit een winkelportaal tussen gelijkaardige winkelvensters in het hoekpand; de huidige pui geïnspireerd op de ordonnantie van de bovenbouw dateert van een recente verbouwing. Horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee, die wordt gemarkeerd door Franse balkons met smeedijzeren borstwering en acanthusconsoles; het balkon van de eerste verdieping en de oorspronkelijke houten dakkapel met vleugelstukken en gebogen pseudo-fronton zijn verwijderd. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van steekboogvensters, op de eerste twee verdiepingen in een geprofileerde omlijsting, met imposten en sluitsteen in de vorm van diamantkoppen of halve bollen. Een breed geprofileerde, gekorniste houten kroonlijst op klossen, tandlijst en in de hoektravee voluutconsoles met acanthusblad en guttae, vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1885#717.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204112 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis met Aalmoezenierstraat ()

Hoekhuis Aalmoezenierstraat, respectievelijk drie traveeën, een afgeschuinde hoek en vijf traveeën, vier bouwlagen en pseudo-mansardedak waar in rechthoekige dakkapellen. Baksteenmetselwerk met gebruik van natuursteen voor markerende speklagen, kordon vormende lekdrempels en hoekblokken. Rondboogvensters in vlakke omlijsting met sleutel en imposten op tweede en derde bouwlaag, segmentboogvensters onder versierde rollaag op de vierde. Hoektravee geaccentueerd door waterlijsten op consoles. Klassieke bekroning en aangepaste begane grond met winkels.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5593 (geraadpleegd op ).