• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Voormalige hoeve bestaande uit een boerenhuis met geïncorporeerde stallen, schuur en aanleunend wagenhuis, gelegen op de hoek met de Bosstraat. De hoeve klimt deels in kern tenminste op tot de 18de eeuw (zie weergave op de Ferrariskaart van 1771-1778). Aanvankelijk kleinere constructie, in 1851 (zie kadasterarchief) opgesplitst in twee woningen, in 1875 terug verenigd en in 1877 aanzienlijk vergroot (volgens registratie kadaster van 1880). Naar verluidt in gebruik als hoeve tot in de jaren 1960 en thans gelegen in een woonwijk.

Gekasseide erfoprit en blauwgeschilderde, ijzeren toegangshek. Naar verluidt bleven er funderingen van bijgebouwen op het achtererf bewaard. Dwars de weg gelegen langgerekt boerenhuis in verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), centraal voorzien van een houten klokkenstoel. Zuidwestelijk gerichte erfgevel op gecementeerde plint en getrapte daklijst onder brede dakoverstek op houten schoren. Linker zijpuntgevel met twee halfronde zoldervensters naast sporen van een kleinere zijpunttop met muurvlechtingen, wijzend op een verhoging en van het volume. De uitbreiding omvatte tevens een lager aanpalend volume, deels tegen de linker zijgevel onder pannen lessenaarsdak en een gevelbrede achterbouw onder verlengd zadeldak. Voorgevel met drie gedichte segmentboogvormige lage deuropeningen met omlijsting van alternerend rode en gesinterde baksteen. Hoge beluikte vensters onder houten latei met traliegaten en nieuw houtwerk. Witgeschilderde achtergevel met kleine rechthoekige vensters onder houten latei en met bewaarde luikduimen (één getralied venster). Achterkeuken geflankeerd door lage, rechthoekige poort en dito staldeuren.

Interieur. Stucdecoratie in "beste kamer" op plafond en op schouwboezem versierd met pilasters, paneel en lijstwerk. Trap naar opkamer van rode en gesinterde baksteen, houten zoldertrap. Rode tegelvloeren. Haard in achterkeuken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke