• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, site al bebouwd in de 18de eeuw volgens de Ferrariskaart (1771-1778).

Loodrecht op de straat gelegen en naar het zuiden gericht boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak bedekt met pannen, opklimmend tot de 18de eeuw. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gepikte plint. Voorgevel onder de dakrand afgelijnd door getrapte daklijst met overhoekse tandlijst. Twee deurtraveeën rechts onder gezamenlijke pannen luifel op houten schoren. Lage steekboogvormige toegangsdeur in karakteristieke omlijsting van alternerend gesinterde en rode baksteen met recht druiplijst (houten deur aan hengsels). Gedichte lage korfboogdeur onder recht druiplijstje in het linker uitspringende gedeelte van twee traveeën. Rechthoekige vensters met groen en witgeschilderde luiken (nieuwe raamkozijnen). Hermetste linkerzijgevel, naar verluidt na sloop van de paardenstal in het verlengde van het boerenhuis. Vrij gesloten achtergevel met opkamervenstertje. Later toegevoegd stalletje tegen de rechterzijgevel, zie gedicht laadluik.

Interieur. Behouden samengestelde balkenlaag waarvan moerbalken met afgeschuinde hoeken, moerbalkuiteinden met voluutmotief en wolfstand. Dubbele brede haard voorzien van haardlijst met gleuf als bordenrek. Bewaarde binnendeuren in gang. Tongewelfde kelder onder opkamer op noordoosthoek. Verplaatste zoldertrap.

Ten oosten, parallel aan de straat ingeplante stalvleugel met geïncorporeerde dwarsschuur, naar verluidt van 1936 ter vervanging van oude stallen. Baksteenbouw onder overkragend pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Hoger opgetrokken schuurpoort onder sleepdak. Rechthoekige poorten en staldeuren met houten latei in erfgevel onder geknikte dakoverstek met houten dakrand (groen geschilderd houtwerk).

Auteurs: Verbeeck, Mieke