Huis Vandecapelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Huis Vandenberghe
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Oude Leielaan
Locatie Oude Leielaan 2, Menen (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Menen (adrescontroles: 01-02-2008 - 04-02-2008).
  • Inventarisatie Menen (geografische inventarisatie: 01-05-2002 - 31-10-2002).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis Vandecapelen met zes schamppalen

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1991.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Vandecapelen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met zes schamppalen, beschermd als monument bij M.B. van 29 maart 1991.

Gecementeerde en beschilderde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen op een arduinen plint. Begane grond voorzien van imitatiebanden en arduinen puilijst. Verticaal belijnde gevel door licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën, op de verdieping gemarkeerd door muurpilasters met Corinthisch kapiteel en bekroond door een driehoekig fronton waarin een oculus met bladwerk. Rechthoekige muuropeningen met op de bovenverdiepingen afzonderlijke arduinen onderdorpels op versierde consoles. Deuropening gevat in een natuurstenen omlijsting met gekorniste druiplijst op uitgelengde consoles. Op de stoep, zes arduinen paaltjes, de zogenaamde schamppalen.

In de tuin, restanten van Hollandse vestingsmuren. Beschermd als monument bij M.B. van 23/02/01.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00435 en W/00955.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Datum tekst: 2004

Aanvullende informatie

In de keldermuur van deze woning zijn vijf marmeren plaketten naast elkaar ingemetseld. Op het middelste plaket, in een hardstenen rand en bovenaan overkraagd met een lijst in natuursteen, is te lezen: "PHIL. ALB. VIC. VANDENBERGHE POSUIT ANNO DOMINI MDCCCXXX" (vertaald "Philippe Albert Victor Vandenberghe zette (dit gebouw) in het jaar ons heerens 1830"). Daaruit kan geconcludeerd worden dat het gebouw dateert van 1830 en gebouwd is in opdracht van Philippe Vandenberghe, telg van een belangrijke molenaarsfamilie. Het geheel van plaketten geeft de namen weer van het gezin Philippe Vandenberghe. De ontbrekende plaket kan Maria Joanna Theresia Vandenberghe vermeld hebben. Philippe Vandenberghe staat bekend als eigenaar van de molens "de Grote Macht", "de Goede Hoop" en "Sint-Jans" in 1817 en later.

Bouvyn, Patrick (11-01-2017 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oude Leielaan

Oude Leielaan (Menen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.