erfgoedobject

Huis Vandecapelen met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
55965
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55965

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met zes schamppalen.

Gecementeerde en geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen op een arduinen plint. Begane grond voorzien van imitatiebanden en arduinen puilijst. Verticaal belijnde gevel door licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën, op de verdieping gemarkeerd door muurpilasters met Korinthisch kapiteel en bekroond door een driehoekig fronton waarin een oculus met bladwerk. Rechthoekige muuropeningen met op de bovenverdiepingen afzonderlijke arduinen onderdorpels op versierde consoles. Deuropening gevat in een natuurstenen omlijsting met gekorniste druiplijst op uitgelengde consoles. Op de stoep, zes arduinen paaltjes, de zogenaamde schamppalen.

In de tuin, restanten van Hollandse vestingmuren.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00435 en W/00955.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tuin

De tuin die historisch gezien aangelegd is bij het voormalig herenhuis Vandecapelen, maar nu hoort bij het naastliggende burgerhuis (huisnummer 4), werd aangelegd bovenop het bastion 10 van de oude vesting met ondergrondse kazemat. De historische tuin met merkwaardig reliëf is ontworpen in landschappelijke stijl en herwaardeerd.

Auteurs: Himpe, Koen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Kelder

In de keldermuur van deze woning zijn vijf marmeren plaketten naast elkaar ingemetseld. Op het middelste plaket, in een hardstenen rand en bovenaan overkraagd met een lijst in natuursteen, is te lezen: "PHIL. ALB. VIC. VANDENBERGHE POSUIT ANNO DOMINI MDCCCXXX" (vertaald "Philippe Albert Victor Vandenberghe zette (dit gebouw) in het jaar ons heerens 1830"). Daaruit kan geconcludeerd worden dat het gebouw dateert van 1830 en gebouwd is in opdracht van Philippe Vandenberghe, telg van een belangrijke molenaarsfamilie. Het geheel van plaketten geeft de namen weer van het gezin Philippe Vandenberghe. De ontbrekende plaket kan Maria Joanna Theresia Vandenberghe vermeld hebben. Philippe Vandenberghe staat bekend als eigenaar van de molens "de Grote Macht", "de Goede Hoop" en "Sint-Jans" in 1817 en later.

  • Informatie meegedeeld door Patrick Bouvyn (10 januari 2017).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Vandecapelen met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55965 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.