Gemeente Menen
Deelgemeente Menen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis

omvat de bescherming als monument Burgerhuis: gevel
gelegen te Rijselstraat 9-11 (Menen)

* Rijselstraat nr. 9. Winkel-woonhuis, beschermd als monument bij M.B. van 13 december 1991.
Volgens bouwplan "heropbouw van woonhuis" in 1906, naar ontwerp van J. Vandenmende. Eclectische lijstgevel die duidelijk geïnspireerd werd door de art nouveau cf. natuurstenen ornamentiek. Witgeschilderd bakstenen parement van twee brede traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bekronend gebogen fronton gevat tussen met florale motieven bewerkte hoekpenanten. Verticaliserende rijk geornamenteerde pilaster met o.m. medaillon met initialen LDS van de opdrachtgever De Schrijver-Lobelle. Bel-étage met rondbogige deurvensters met kleine roedeverdeling; druiplijst met rijk uitgewerkte sluitsteen en uiteinden. Bovenverdieping met drielichten, waartussen gecanneleerde pilasters met floraal uitgewerkte bekroning; geornamenteerde consoles en sluitstenen. Het op het bouwplan aangegeven gevelbreed balkon is thans verdwenen. Volledig aangepaste begane grond.
Linker zijgevel met opschift: Mercerie Bonneterie Fourures.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00435, W/00956.