Teksten van Drukkerij-uitgeverij De Vlijt

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5601

Drukkerij-uitgeverij De Vlijt ()

Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl op de hoek van Nationalestraat en Augustijnenstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1890 opgetrokken in opdracht van de drukker-uitgever Jan-Baptist Napolitaan Van Os-De Wolf, die in 1891 het torentje liet toevoegen. Uit geen van beide bouwdossiers vallen de ontwerper of aannemer af te leiden.

Jan-Baptist Napolitaan Van Os-De Wolf (Hemiksem, 1847-Antwerpen, 1911), ging in 1878 samen met zijn schoonbroer Eduard De Wolf van start met de drukkerij Van Os en De Wolf. Toen De Wolf de zaak verliet ging Van Os verder onder de naam Van Os-De Wolf. Hij stichtte in 1891 de katholieke krant "Gazet van Antwerpen", waarvan het eerste nummer op 3 november van de pers rolde. Vanaf 1893 kwam de krant onder het beheer van de nv De Vlijt. In 1974 verhuisden redactie en drukkerij naar een nieuwbouwcomplex op de Linkeroever. Het oude pand werd later gesloopt voor een nieuwbouwflat op de kop van het bouwblok Augustijnenstraat, Nationalestraat en Sint-Andriesstraat.

Afgeschuind hoekhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een lessenaarsdak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, en een plint uit blauwe hardsteen. Indeling in registers door middel van de puilijst en cordonvormende lekdrempels. Het hoekrisaliet wordt gemarkeerd door pilasters, een breed balkon met ijzeren borstwering op de eerste, en een driezijdige erker op de tweede verdieping, het geheel bekroond met een achtzijdig torentje met peerspits en windwijzer. Verder rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en kleine sleutel, op de hoofdverdieping verrijkt met panelen en een waterlijst. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, panelenfries en houten kroonlijst met tandlijst op langgerekte gegroefde consoles. De blinde middenas van de zijgevel is versierd met panelen en een rondboognis waarin een Onze-Lieve-Vrouw met kind door door de beeldhouwers Jan Baptist De Boeck en Jan Baptist Van Wint uit 1891; polygonale sokkel en fraaie smeedijzeren lichtarm met Mariamonogram.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#1382 en 1891#22.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Drukkerij-uitgeverij De Vlijt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297463 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch hoekhuis ()

Neoclassicistisch hoekhuis (Augustijnenstraat) van twee traveeën, een afgeschuinde hoek en drie traveeën, drie bouwlagen en lessenaarsdak (roofing); gebouwd voor de Gazet van Antwerpen in 1891. Bepleisterde lijstgevels op sokkel van arduin; imitatiebossage en indeling in registers door middel van puilijst en kordon vormende lekdrempels. Hoekrisaliet afgezet met pilasters; breed balkon met ijzeren leuning op de tweede bouwlaag en driezijdige erker op de derde, het geheel bekroond met een achtzijdig torentje met peerspits en windwijzer. Verder rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en kleine sleutel op de hoofdverdieping vermeerderd met panelen en waterlijst. Klassieke gevelbekroning met gelede architraaf, panelenfries en houten kroonlijst met tandlijst oplanggerekte gegroefde consoles. Blinde derde travee van de zijgevel versierd met panelen en rondboognis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind door J.B. De Boeck en J.B. Van Wint (1891); veelzijdige sokkel en fraaie smeedijzeren lichtarm met Mariamonogram.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Drukkerij-uitgeverij De Vlijt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5601 (geraadpleegd op ).