erfgoedobject

Afspanning Schippershof

bouwkundig element
ID
56016
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56016

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische afspanning, als getuige van het ontstaan van de stad als handelscentrum aan de kruising van de Leie en de weg Brugge-Rijsel. De herberg deed dienst als rustplaats voor schippers en voor de paarden die de barges op de Leie trokken. Volume reeds aangegeven op de kaart van Jacob van Deventer en Sanderus.
Geboortehuis van beeldhouwer Georges Dobbels (1910-1988). Tussen 1996 en 1998 gerestaureerd en ingericht als stadsmuseum.

Beeldbepalend 18de-eeuws hoekhuis van zes + acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met drie dakkapellen, onder leien schilddak.

Gevel Rijselstraat: gecementeerde en gekaleide lijstgevel op plint van Grès d'Arras. Horizontale gevelbelijning door de schijnvoegen en druiplijst. Rechthoekige vensters met houten kozijnramen (schuiframen) met kleine roedeverdeling en geprofileerde wisseldorpel. Op de begane grond beluikt. Centrale rondbogige koetspoort in geblokte natuurstenen (Grès d'Arras) omlijsting met imposten en sluitsteen.

Gevel zijde Oude Leielaan: verankerde, heden geschilderde, bakstenen lijstgevel, op natuurstenen plint. Licht getoogde muuropeningen op de bovenverdieping met houten kozijnramen met kleine roedeverdeling.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00435.
  • DECRAENE R., Motivatie tot behoud en restauratie van het schippershof, in 't Wingheroen, jaargang 17, nummer 1, maart 1993, p. 57-59.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Afspanning Schippershof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56016 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.