Afspanning Schippershof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Rijselstraat
Locatie Rijselstraat 77, 77A, Menen (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Menen (adrescontroles: 01-02-2008 - 04-02-2008).
  • Inventarisatie Menen (geografische inventarisatie: 01-05-2002 - 31-10-2002).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Afspanning Schippershof

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1991.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afspanning Schippershof

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologieafspanningen, herbergen
Datering18de eeuw

Beschrijving

* Rijselstraat nr. 75-77/ Oude Leielaan. Z.g. "Schippershof", beschermd als monument bij M.B. van 13 december 1991. Historische afspanning, als getuige van het ontstaan van de stad als handelcentrum aan de kruising van de Leie en de weg Brugge-Rijsel. De herberg deed dienst als rustplaats voor schippers en voor de paarden die de barges op de Leie trokken. Volume reeds aangegeven op de kaart van Jacob van Deventer en Sanderus.
Geboortehuis van beeldhouwer Georges Dobbels (1910-1988). Tussen 1996 en 1998 gerestaureerd en ingericht als stadsmuseum.

Beeldbepalend 18de-eeuws hoekhuis van zes + acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met drie dakkapellen, onder leien schilddak.

Gevel Rijselstraat: gecementeerde en gekaleide lijstgevel op plint van Grès d'Arras. Horizontale gevelbelijning door de schijnvoegen en druiplijst. Rechthoekige vensters met houten kozijnramen (schuiframen) met kleine roedeverdeling en geprofileerde wisseldorpel. Op de begane grond beluikt. Centrale rondbogige koetspoort in geblokte natuurstenen (Grès d'Arras) omlijsting met imposten en sluitsteen.

Gevel zijde Oude Leielaan: verankerde, thans geschilderde, bakstenen lijstgevel, op natuurstenen plint. Licht getoogde muuropeningen op de bovenverdieping met houten kozijnramen met kleine roedeverdeling.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00435.

DECRAENE R., Motivatie tot behoud en restauratie van het schippershof, in 't Wingheroen, jg. 17, nr. 1, maart 1993, p. 57-59.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Relaties

maakt deel uit van Rijselstraat

Rijselstraat (Menen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.