erfgoedobject

Afspanning Schippershof

bouwkundig element
ID: 56016   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56016

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Rijselstraat nr. 75-77/ Oude Leielaan. Z.g. "Schippershof", beschermd als monument bij M.B. van 13 december 1991. Historische afspanning, als getuige van het ontstaan van de stad als handelcentrum aan de kruising van de Leie en de weg Brugge-Rijsel. De herberg deed dienst als rustplaats voor schippers en voor de paarden die de barges op de Leie trokken. Volume reeds aangegeven op de kaart van Jacob van Deventer en Sanderus.
Geboortehuis van beeldhouwer Georges Dobbels (1910-1988). Tussen 1996 en 1998 gerestaureerd en ingericht als stadsmuseum.

Beeldbepalend 18de-eeuws hoekhuis van zes + acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met drie dakkapellen, onder leien schilddak.

Gevel Rijselstraat: gecementeerde en gekaleide lijstgevel op plint van Grès d'Arras. Horizontale gevelbelijning door de schijnvoegen en druiplijst. Rechthoekige vensters met houten kozijnramen (schuiframen) met kleine roedeverdeling en geprofileerde wisseldorpel. Op de begane grond beluikt. Centrale rondbogige koetspoort in geblokte natuurstenen (Grès d'Arras) omlijsting met imposten en sluitsteen.

Gevel zijde Oude Leielaan: verankerde, thans geschilderde, bakstenen lijstgevel, op natuurstenen plint. Licht getoogde muuropeningen op de bovenverdieping met houten kozijnramen met kleine roedeverdeling.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00435.

DECRAENE R., Motivatie tot behoud en restauratie van het schippershof, in 't Wingheroen, jg. 17, nr. 1, maart 1993, p. 57-59.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Afspanning Schippershof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56016 (Geraadpleegd op 21-10-2020)