In den Engel ()

Woon- en handelspand in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Charles Auguste Laufer-Ryckers, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1884 (gevelinscriptie). Laufer-Ryckers liet in 1886-1887 door Krekel op het aanpalende perceel nog een tweede woon- en handelspand bouwen. Beide panden werden gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1988.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten voor één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Rijwoning van vier traveeën en vier bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak. De lijstgevel met een parement uit baksteenmetselwerk en witte natuursteen, rustte oorspronkelijk op een klassieke winkelpui met middenportaal en privé-inkom. Horizontaal geleed door het gevelbrede balkon met consoles en ijzeren borstwering van de eerste verdieping, legt de compositie de klemtoon op de twee middentraveeën. Deze worden op de eerste twee verdiepingen geaccentueerd door pilasters en entablementen met de huisnaam “IN DEN ENGEL” en een reliëf dat een engel verbeeldt. Een gevelsteen draagt het bouwjaar 1884. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige en getoogde vensters, verlevendigd met speklagen, diamantkoppen, sluitstenen, balustrades en guirlandes. Klassiek hoofdgestel met bewerkte fries en houten kroonlijst op klossen, gekornist op consoles in de twee middentraveeën.

Auteurs:  Braeken, Jo

In den Engel ()

Zogenaamd "ln den Engel" (zie opschrift), vermoedelijk van 1887 volgens beschadigde gevelsteen. Architect is Hendrik Krekel zie opschrift in speklaag. Zelfde stijl als nummer 66 doch vier traveeën breed. Hoofdverdieping met deurvensters achter sierlijke gietijzeren leuning bekroond met doorlopend plat kordon op consooltjes. Derde bouwlaag met geaccentueerde middenvensters met balusters en dubbele gekorniste waterlijst waartussen opschrift en engelenfiguur; de flankerende borstweringen der vierde bouwlaag zijn versierd met guirlandes. Omgetrokken kroonlijst boven de middelste travee Rechthoekige respectievelijk steekboogvormige vensters waarvan sommige met sleutel en omlijsting van natuursteen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine