erfgoedobject

Badhuis

bouwkundig element
ID
56053
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56053

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Badhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 27-05-2005

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Badhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Badhuis (bad- en zweminrichting) van 1936-1937 naar ontwerp van Gaston Boghemans (Menen). Het gebouw in zogenaamde pakketbootstijl leunt aan bij het functionalisme en de nieuwe zakelijkheid. Het badhuis wordt opgetrokken op een driehoekig terrein, van ongeveer één hectare groot gelegen tussen de oude en de gekanaliseerde Leie. De werf wordt bezocht door Z.M. Koning Leopold III in 1936. Officieel geopend op 18 juni 1938 in aanwezigheid van J. Merlot, minister van binnenlandse zaken en volksgezondheid, A. Balthazar, minister van openbare werken en werkverschaffing en H. Baels, gouverneur van de provincie. Het gebouw werd grondig gerestaureerd in 2002, opnieuw geopend als overdekt zwembad in 2003.

Lijstgevel van gele baksteen op een plint van donkere baksteen. Badhuis, getypeerd door de patrijspoortvensters, de strakke belijning, de correcte verhoudingen, de afgeronde hoeken en de horizontaliteit door vensters en luifels in asymmetrie met de verticaliserende linker hoekpenant met opschrift "BADHUIS" (gele letters op blauwe achtergrond). Rechthoekige muuropeningen, oorspronkelijk met blauw- en groenbeschilderd schrijnwerk, na de restauratie deels vervangen door PVC. Oorspronkelijk openlucht zwembad met Olympisch bad en klein kinderbad in de vorm van een halve cirkel met naastgelegen zandbak en terras. Bij het groot bad waren er twee duikplanken, één van drie meter hoog en één van één meter. Het geheel werd omgeven door tribunes en een solarium.

Interieur. Octogonale inkomhal, oorspronkelijk met zwarte lambrisering en gele wanden, thans okerkleurig. Bewaarde vloer van okerkleurige, gele, rode en bruine cementtegels. De deuren met rondvensters werden vernieuwd naar oorspronkelijk model. De structuur van het gebouw werd behouden, centraal het loket, aan de rechterzijde de toiletten en cabines voor heren en aan de linkerzijde deze voor vrouwen. Aan beide zijden waren er telkens zeven cabines met bad en twaalf met douche, deze werden tijdens de restauratiewerken verwijderd. De kleedkamers met galerij aan de zijde van het zwembad werden vernieuwd, ze omkaderen het groot bad. Op de verdieping was er een vergaderzaal en enkele terrassen, nu leidt de bovenverdieping naar het café aan de achterzijde van het zwembad. De oorspronkelijke trappen voorzien van buisleuningen bleven bewaard.

  • STADSARCHIEF MENEN, Archiefnummer 861.6, Gebouwen en eigendommen dienende tot sportieve manifestaties: bouwen van een badhuis en zwemkom.
  • DELATHOUTRE G., Gaston Boghemans, architect, Menen, 1986.
  • GILLES P., Bassin de natation à Menin, in Bâtir, juli 1938, p. 322-323.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Badhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56053 (Geraadpleegd op 19-05-2021)