Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Nationalestraat en Prekersstraat, voor eigen rekening gebouwd door Fréderic Masson, naar een ontwerp uit 1886. Deze aannemer, een landbouwerszoon afkomstig uit het West-Vlaamse Woesten, was in Antwerpen actief vanaf 1880 tot kort voor de Eerste Wereldoorlog.

Met een gevelbreedte van zeven traveeën voor het hoekpand en drie traveeën voor de zijpanden, omvat het complex vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten op een klassieke houten winkelpui, met een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, en volkomen symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee. Deze wordt gemarkeerd door het rondbogige winkelportaal, geboste hoekkettingen, balkons op consoles waarvan de ijzeren borstweringen zijn vernieuwd, en oorspronkelijk een houten dakkapel met voluten en driehoekig fronton geflankeerd door siervazen (verdwenen). De winkelpuien met middenportaal en privé-inkom bestaan uit bewerkte pilasters, getoogde vitrines en een entablement met voluutconsoles en tandlijst. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen en onderdorpel. De zijpanden onderscheiden zich door schijnvoegen op de penanten. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op gekoppelde consoles vormt de gevelbeëindiging. Van het linker pand (Nationalestraat 118) is de pui verbouwd en de gevelbekleding vernieuwd met verlies van het stucdecor.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1886#405; foto FOTO-OF#6922.