Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Waalvest
Locatie Waalvest 7, Menen (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Menen (adrescontroles: 01-02-2008 - 04-02-2008).
  • Inventarisatie Menen (geografische inventarisatie: 01-05-2002 - 31-10-2002).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 27-05-2005.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis vermoedelijk opgetrokken in 1876 zie kadastrale gegevens met vermelding 'reconstruction totale'. In oorsprong gelegen langs de oude Leie. Gedeeltelijk onderkelderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Knik tussen travee één en twee (links naar rechts). Links, lagere aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Decoratief uitgewerkte bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Benadrukte poorttravee door het ijzeren balkon op zware voluutvormige consoles en deurvenster onder entablement. Getoogde muuropeningen in geprofileerde omlijsting met oren en met sluitsteen. Bovenvensters met arduinen onderdorpel rustend op consoles. Vensters op de tweede bouwlaag met borstwering met cirkelmotief en rozet. Benedenvensters met persiennes en T-ramen. Geprofileerde houten kroonlijst op sierlijke consoles met ertussen rechthoekige spiegels. Traditionele dubbelhuisplattegrond. Deels behouden rijk aangekleed neoclassicistisch interieur.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: mutatieschetsen, Menen, 1876/schets 28.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Datum tekst: 2004

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Waalvest

Waalvest (Menen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.