erfgoedobject

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5611   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5611

Beschrijving

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl uit begin jaren 1900. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Volgens de gevelopschriften was hier later de spinnerij-weverij Flandria gevestigd. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1977.

Rijwoning van vier travee├źn en vijf bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters. Het stucdecor bestaat uit schijnvoegen, medaillons en guirlandes op de borstweringen en de fries van het klassieke hoofdgestel. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door deurvensters in geriemde omlijsting en een gevelbreed balkon met gebuikte, gietijzeren borstwering; de fries met meanders draagt de opschriften "Spinnerij", "Weverij". In de twee middentravee├źn, gekoppelde vensters in geriemde omlijstingen verbonden door entablementen, waarop de opschriften "Filature", "Tissage", en "Flandria". Houten kroonlijst op klossen.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Meergezinswoning in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5611 (Geraadpleegd op 25-09-2020)