erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
5616
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5616

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Oever en Steenhouwersvest,oorspronkelijk allicht met trapgevel, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het pand werd in neoclassicistische stijl aangepast en met één verdieping verhoogd in de vroege 19de eeuw. In 1836 bracht de timmerman Guillaume Thys twee klassieke houten winkelramen aan links en rechts van de middendeur zijde Oever.

Het gebouw van tweemaal drie traveeën omvat vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Steenhouwersvest, pannen). Ontpleisterde opstanden uit bak- en zandsteenbouw voor de eerste drie bouwlagen, met speklagen, hoekkettingen, kwartholle negblokken en steigergaten, verankerd door midden van smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters en blindnissen met hardstenen latei en lekdrempel, en smeedijzeren parapet. Pui met winkelramen en -portaal in hardstenen omlijsting; haast vierkante vensters met hardstenen dorpels op de lage, toegevoegde verdieping. Klassiek hoofdgestel met een architraaf en houten kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Antwerpen, 1836#485.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5616 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.