Gemeentehuis van Lauwe

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Lauwe
Straat Lauweplaats
Locatie Lauweplaats 21, Menen (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Menen (adrescontroles: 01-02-2008 - 04-02-2008).
  • Inventarisatie Menen (geografische inventarisatie: 01-05-2002 - 31-10-2002).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis van Lauwe

Deze bescherming is geldig sinds 27-05-2005.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Lauwe

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Beeldbepalend pand opgetrokken in 1929 (zie datumsteen in linkertravee) in de tuin van de pastorie. Gebouw naar ontwerp van A. Ladavid (Doornik), aannemers zijn de Gebroeders Vandoorne en Léon Vandenborre (Lauwe). De eerste steen wordt in 1928 gelegd door toenmalig burgemeester C. Vandeplassche. Het nieuwe gebouw wordt ingehuldigd op 14 september 1930. Aanvankelijk gemeentehuis en postkantoor met woningen voor de huisbewaarder en de postoverste. Tevens brandweerarsenaal voor de opslag van materiaal. Thans, enkel in gebruik als gemeentehuis, het brandweerarsenaal wordt nog gebruikt voor het drogen van de brandslangen. De eerste verdieping herbergt verschillende lokalen in gebruik door plaatselijke verenigingen.

Imposante eclectische lijstgevel van gele baksteen, vijf traveeën en twee à drie bouwlagen op arduinen sokkel. Pannen schilddak, doorbroken door vier dakkapelletjes en bekroond door achtzijdig klokkentorentje (brandsirene) met rondbogige openingen en balustrade. Decoratief uitgewerkte gevel met onder meer tudorboogfries, variërende metselverbanden in borstwering, twee venstertraveeën met driezijdige erker, verdiept in het gevelveld en uitlopend in halsgevel. Centrale deurtravee, op bordes met smeedijzeren balustrade, gemarkeerd door pilasters waarboven twee leeuwenfiguren, dragers van wapenschilden met daarin attributen van de vlasnijverheid. Boven de deuropening, drielicht met in boogveld het wapenschild van de gemeente. Het openbare karakter van het gebouw wordt benadrukt door verschillende opschriften m.n. "POST" en "GEMEENTEHUIS". Rechthoekige muuropeningen, op de benedenverdieping met afgeschuinde hoeken, bewaard schrijnwerk met glas in lood in de bovenlichten. Getraliede benedenvensters. Ruitvormige dakvensters. Gevel zijde Schoolstraat, afgeknotte halsgevel, eveneens verfraaid met tudorboogfries. Eenvoudige achtergevel, licht vooruitspringende travee ter hoogte van de trappenhal.

Interieur. Inkomhal met marmeren steektrap, bewaarde telefooncabines. Toiletten met originele deuren en granitovloer. Benedenverdieping met oude raadzaal die de houten lambrisering, de betegelde haard en de originele verlichting bewaard. Traphal met marmeren bordestrap met ijzeren leuning. Op de tussenverdieping, glasraam met het wapen van Lauwe en illustraties van de vlasnijverheid. Merkwaardige lambrisering opgebouwd uit gekleurde tegels en reliëftegels met onder meer de voorstellingen van bloemen, bloemkorven en hoofden.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: mutatieschetsen, Lauwe, 1928/schets 4.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: kadastrale legger, Lauwe, artikelnr. 139.
  • DEPREZ M., Aantekeningen omtrent Lauwe, Brugge, 1985, p. 51-55.
  • DEPREZ M., Lauwe in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1979, afb. 24, 25, 34 en 59.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Datum tekst: 2004

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lauweplaats

Lauweplaats (Menen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.