erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5618   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5618

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1859 opgetrokken in opdracht van de heer J. Van Halle. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie travee├źn omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak dat later werd vervangen door een pseudo-mansarde (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van opzet is de opstand opgebouwd uit drie gestapelde registers, elk nadrukkelijk horizontaal gemarkeerd door een fries met spiegel, en achtereenvolgens afgelijnd door de puilijst, kordonvormende lekdrempels en de houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, op de begane grond met geprofileerde dagkanten, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. Een doorgetrokken balustrade accentueert de eerste verdieping; de inkomdeur heeft een omlijsting uit blauwe hardsteen. Smeedijzeren inkomdeur uit de vroege 20ste eeuw; gietijzeren voetschraper uit de bouwperiode.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#552.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5618 (Geraadpleegd op 06-12-2019)