Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Markt
Locatie Markt 35-37, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk één geheel. Hoekhuis, dat voorheen deel uitmaakte van een ruim complex, twee gebouwen gelegen omheen een binnenplaats, bereikbaar via de nog bestaande poort links. Bakstenen L-vormig gebouw van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen en kunstleien), van circa 1775 in Luikse Lodewijk XV-stijl. De benedenverdieping werd gewijzigd, de bovenverdieping zijn voorzien van de oorspronkelijke getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen. De zijgevels zijn afgewerkt met aandaken.

Links aansluitend poortgebouw met laat-classicistische rondboogpoort (eind 18de - begin 19de eeuw) in een gebouchardeerde kalkstenen omlijsting met afgeschuinde neg, paneelmotieven op de posten, imposten en gesculpteerde sluitsteen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Markt

Markt (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.