erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
56212
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56212

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoeve met achterin gelegen losse bestanddelen. Erf met drie afzonderlijke gebouwen in U-vorm opgesteld geopend naar de straat aangegeven op de Ferrariskaart (1771-1778) en nog op het primitief kadasterplan (1835) en Poppkaart. Volgens kadastergegevens bestaande woning in 1866, eigendom van Walrave, oostwaarts vergroot met nieuw landgebouw en landgebouw ten oosten gesloopt.

Erf aan de straat afgesloten door een groen geschilderd ijzeren hek aan ronde ijzeren hekpijlers. Boerenhuis van zes traveeën met zuidelijk gerichte erfgevel haaks ingeplant op de straat. Verankerde en merendeels gewitte baksteenbouw op gepikte plint onder zadeldak bedekt met pannen en met centrale schoorsteen, opklimmend tot de 18de eeuw. Voorgevel met hoge rechthoekige vensters voorzien van houten kruisramen en groen geschilderde luiken. Twee lage korfboogvormige deuropeningen. Armwaterpomp met watervergaarbak tegen de haardtravee. Kelder en opkamer op de noordoosthoek, in de achtergevel voorzien van een getralied kloosterkozijn met sponning en luik boven keldergat. Lage kleine achterkeuken onder lessenaarsdak. Rechts aanpalende later toegevoegde stallen (zie bouwnaad), onder doorlopend zadeldak.

Ten zuiden, tegenover en parallel aan het boerenhuis opgerichte lage bakstenen stalvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen); westelijke zijpuntgevel met aanbouw onder lessenaarsdak.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke hoeve met losse bestanddelen bleven alleen de boerenwoning met aanpalende stal en het toegangshek bewaard. De lage stalvleugel tegenover en parallel aan de boerenwoning is inmiddels gesloopt.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum: 14-10-2019

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56212 (Geraadpleegd op 27-02-2021)