erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID
5622
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5622

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel breedhuis uit de eerste helft van de 17de eeuw, in opdracht van A. Ruys gerestaureerd onder leiding van de architect François Toen in 1928. Daarbij werden het metselwerk hersteld, de zandstenen onderdelen aangevuld of vernieuwd, in combinatie met een eigentijdse winkelpui.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Lijstgevel verhoogd met middentrapgevel van zeven treden met schouderstukken en overhoeks topstuk. Parement van bak- en zandsteen, met speklagen, steigergaten, kwartholle negblokken en druiplijsten. Op de tweede bouwlaag, gereconstrueerde kruiskozijnen onder wigvormige ontlasting. Tweeledige top met drielicht samengesteld uit een rondboogvenster tussen kloosterkozijnen, en hogerop een luik en balkgat. Bij de restauratie in 1928 werd een volledig opengewerkte winkelpui ingebracht. De huidige invulling met stijl- en regelwerk en zandstenen sokkel dateert uit de jaren 1980. Op de tweede bouwlaag oorspronkelijke eikenhouten zoldering met moer- en kinderbalken uit de 17de eeuw.


Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5622 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.