Traditioneel breedhuis uit de eerste helft van de 17de eeuw, in opdracht van A. Ruys gerestaureerd onder leiding van de architect François Toen in 1928. Daarbij werden het metselwerk hersteld, de zandstenen onderdelen aangevuld of vernieuwd, in combinatie met een eigentijdse winkelpui.
Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Lijstgevel verhoogd met middentrapgevel van zeven treden met schouderstukken en overhoeks topstuk. Parement van bak- en zandsteen, met speklagen, steigergaten, kwartholle negblokken en druiplijsten. Op de tweede bouwlaag, gereconstrueerde kruiskozijnen onder wigvormige ontlasting. Tweeledige top met drielicht samengesteld uit een rondboogvenster tussen kloosterkozijnen, en hogerop een luik en balkgat. Bij de restauratie in 1928 werd een volledig opengewerkte winkelpui ingebracht. De huidige invulling met stijl- en regelwerk en zandstenen sokkel dateert uit de jaren 1980. Op de tweede bouwlaag oorspronkelijke eikenhouten zoldering met moer- en kinderbalken uit de 17de eeuw.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. & Braeken J. 2018: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204175 (geraadpleegd op ).
Gerestaureerd breedhuis uit de eerste helft van de 17de eeuw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Lijstgevel verhoogd met middentrapgevel (zeven treden + overhoeks topstuk). Traditioneel parement van bak- en zandsteen, met speklagen, steigergaten, negblokken en druiplijsten. Op de tweede bouwlaag, vernieuwde kruiskozijnen onder wigvormige ontlasting. Tweeledige top met drielicht, luik en steigergat; eerstgenoemde met rondbogig middenvenster,geflankeerd door kloosterkozijnen. Storend verbouwde begane grond. Op de tweede bouwlaag oorspronkelijke eikenhouten zoldering met moer- en kinderbalken uit de 17de eeuw).
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5622 (geraadpleegd op ).