Wegkapelletje

• is aangeduid als beschermd monument Wegkapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje

Beschrijving

Wegkapel met houten kruis en dito kruisbeeld. Kadasteronderzoek toont aan dat het perceel op het einde van de 19de eeuw in eigendom is van het "Armenbestuur" of het "Bureau van Weldadigen" van Lauwe. In 1905 wordt er een kapel opgebouwd (confer mutatieschets), die nu in eigendom is van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (O.C.M.W.). Naar verluidt stond er reeds vóór 1905 een kruisbeeld op deze plaats. Vermoedelijk het zogenaamde "Lauwbergkruis", een bedevaartkruis, reeds gekend rond 1600. Benaming afkomstig van het gehucht Lauwberg, waar tijdens pestepidemieën de zieken werden afgezonderd. De nabijgelegen woningen waren in eigendom van den Dis of den Openbaren Onderstand en werden later geschonken aan families die zieken of pestlijders verzorgden. Vermoedelijk werd het kruis aanbeden tegen de ziekte. Het bedehuis wordt niet weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).
Kapelletje van witgeschilderde baksteen op gepikte plint. Bedehuis op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak, voorheen bekroond door ijzeren kruis. Fraai houten windbord. Houten calvarie met opschrift "INRI", tegen betegelde achtergrond. Vermoedelijk 18de-eeuws houten kruisbeeld, confer strakheid van het beeld. Vloer van cementtegels met opschrift "AVE CAVI".

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: mutatieschetsen, Lauwe, 1905/schets 23.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: kadastrale legger, Lauwe, artikelnr. 138.