• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis, in kern van 1897. Vernieuwing van de voorgevel in 1929 naar ontwerp van bouwmeester A. Vanhautte (Waregem). Woning opgetrokken in 1897 door G. Deltour-Demeyere, vlaskoopman uit Lauwe. In de tuin wordt reeds in 1894 een stoomzwingelarij en magazijn opgetrokken op een stuk land in eigendom van D. Deltour-Vereecke, bakker te Rekkem. Dubbelhuis met in 1929 (confer bouwplan) vernieuwde voorgevel uitgevoerd in modernistische stijl en sterk beïnvloed door de Amsterdamse school, confer de expressieve baksteenarchitectuur, het verzorgd metselwerk met staande en liggende verbanden en de overhoeks geplaatste bakstenen voor de fries, dit in combinatie met een geometrische vormentaal. Symmetrisch opgebouwde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, geelbruine baksteen verfraaid door het gebruik van rode baksteen. Centrale deurtravee gemarkeerd door tweezijdige overhoekse erker, verfraaid met sierankers en uitlopend in torentje met leien spits. Rechthoekige deur met afgeschuinde bovenhoeken met geometrisch glas-in-loodvenster. Rechthoekige muuropeningen, vensters met horizontale roeden.

Interieur

Burgerhuis met klassieke dubbelhuisplattegrond. Fraai en gaaf bewaard art-deco-interieur van 1929, enkel de plafonds met lijstwerk van het laat 19de-eeuwse interieur bleven bewaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen, Lauwe, 1894/schets 24, 1896/ schets 14, 1929/ schets 54, 1955/ schets 67 en 1990/ schets 61.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: kadastrale legger, Lauwe, artikelnummers 634, 1301 en 3424.
  • Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 215.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie