erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel en boerenhuisje

bouwkundig element
ID
56244
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56244

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wegkapel toegewijd aan Sint-Antonius, aangebouwd tegen de linkerzijgevel van de woning nummer 45 en gelegen in een bocht van de Termstraat. Voormalige boerenarbeiderswoning volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1846 door Dominique Van Acker en vergroot in 1887 door landbouwer Jozef van Acker (registratie in 1894). Volgens de huidige eigenaar is de kapel opgetrokken in 1913 na het overlijden van zijn grootvader, volgens het kadasterarchief werd de kapel echter gebouwd in 1906 door Jozef Van Acker.

Aan de straatkant gelegen neogotisch getinte kapel, geflankeerd door twee geknotte linden. Bruinbakstenen kapel op bepleisterde en grijsgeschilderde plint en onder zadeldak bedekt met rode, Vlaamse pannen. Voorgevel met parement in felrode machinesteen; puntgevel met schouderstukken onder stenen kruisbekroning.

Spitsboogvormige toegang met blind boogveld met opschrift "H. ANTONIUS/ BID VOOR ONS" en dubbele deur met twee getraliede, vierkante deurlichtjes. Mijterboognisje in geveltop met gepolychromeerd beeld van H. Antonius. Zijgevels met spitsboogvensters met ijzeren traliewerk met onder meer vierlob.

Interieur

Gepleisterd en lichtgroen geschilderd interieur met houten spitsbooggewelf. Altaar met gepolychromeerd beeld van Heilige Antonius. Relikwiehouder van Heilige Antonius en Heilige Franciscus van Assisi en diverse gepolychromeerde heiligen- en engelenbeelden op houten consoles. Bidstoelen.

Schuin ten opzichte van de straat gelegen lage woning. Verankerde baksteenbouw van drie traveeën onder een zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen. Recent voorzien van nieuw bakstenen gevelparement (voorheen gecementeerd en gewit). Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Antoniuskapel en boerenhuisje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56244 (Geraadpleegd op 19-05-2021)