erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID: 5627   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5627

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis gebouwd in opdracht van huisschilder en verfhandelaar Charles Van der Essen, naar een ontwerp door Joannes Franciscus Scheepers uit 1863. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Met een gevelbreedte van drie travee├źn, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). Vandaag gecementeerd, was de lijstgevel oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, met geriemde vensteromlijstingen en een klassiek hoofdgestel. De houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement is verdwenen. Geleed door kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand van de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en gietijzeren parapet; houten kroonlijst.

Op de begane grond werd recent een laat-classicistische deuromlijsting uit blauwe hardsteen geïntegreerd, te dateren omstreeks 1800, waarvan de herkomst niet gekend is. Rechthoekige, vlakke deuromlijsting met neuten en imposten, afgewerkt door een gestrekte waterlijst met een meander op de dagkant, die rust op gegroefde Lodewijk XVI-consoles met diamantkop en guttae.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1863#555.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

  • Is deel van
    Oever
    Oever (Antwerpen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5627 (Geraadpleegd op 21-08-2019)