Watermolen Meershoventmolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Meershoven
Locatie Meershoven 2, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen Meershoventmolen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Demer, waarvan alleen het woonhuis bewaard bleef; de dienstgebouwen werden circa 1965 afgebroken. Breedhuis van het enkelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). De kern van het gebouw (eerste bouwlaag) dateert van circa 1775; de bovenverdieping dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Deur en benedenvensters in Luikse Lodewijk XV-stijl: getoogd in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen; de vensters zijn beluikt en voorzien van een geprofileerde neg; naar onderen toe vergroot. De deur is mogelijk van hergebruikt materiaal en voorzien van een sluitsteen met druiplijst. De bovenvensters zijn getoogde, bakstenen vensters.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Meershoven

Meershoven (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.