erfgoedobject

Watermolen Meershoventmolen

bouwkundig element
ID: 563   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/563

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Demer, waarvan alleen het woonhuis bewaard bleef; de dienstgebouwen werden circa 1965 afgebroken. Breedhuis van het enkelhuistype, vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). De kern van het gebouw (eerste bouwlaag) dateert van circa 1775; de bovenverdieping dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Deur en benedenvensters in Luikse Lodewijk XV-stijl: getoogd in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen; de vensters zijn beluikt en voorzien van een geprofileerde neg; naar onderen toe vergroot. De deur is mogelijk van hergebruikt materiaal en voorzien van een sluitsteen met druiplijst. De bovenvensters zijn getoogde, bakstenen vensters.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Watermolen Meershoventmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/563 (Geraadpleegd op 05-08-2020)