erfgoedobject

Breedhuizen met traditionele kern

bouwkundig element
ID: 5630   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5630

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Breedhuizen met traditionele kern
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof
  Deze bescherming is geldig sinds 24-02-1975

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof
  Deze bescherming is geldig sinds 24-02-1975

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

In zijn huidige vorm, samenstel van twee breedhuizen met een traditionele kern die opklimt tot de 17de eeuw, aangepast en verhoogd in de 19de eeuw. Volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen van elk drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen).

Lijstgevel in baksteenbouw met zandstenen speklagen, resten van kwartholle negblokken, en smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie, op een bepleisterde plint. Aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Smalle rechthoekige deuren in een vlakke hardstenen omlijsting. Toegevoegde tweede verdieping met haast vierkante vensters. Verankerde achtergevel aan de zijde van het Begijnhof, twee bouwlagen hoog, in traditionele bak- en zandsteenstijl, met drie dakvensters waarvan het tuitgeveltje muurvlechtingen vertoont.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

 • Is deel van
  Begijnhof

 • Is deel van
  Ossenmarkt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Breedhuizen met traditionele kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5630 (Geraadpleegd op 25-05-2020)