Breedhuizen met traditionele kern

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Breedhuizen met traditionele kern

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof

Beschrijving

In zijn huidige vorm, samenstel van twee breedhuizen met een traditionele kern die opklimt tot de 17de eeuw, aangepast en verhoogd in de 19de eeuw. Volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen).

Lijstgevel in baksteenbouw met zandstenen speklagen, resten van kwartholle negblokken, en smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie, op een bepleisterde plint. Aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Smalle rechthoekige deuren in een vlakke hardstenen omlijsting. Toegevoegde tweede verdieping met haast vierkante vensters. Verankerde achtergevel aan de zijde van het Begijnhof, twee bouwlagen hoog, in traditionele bak- en zandsteenstijl, met drie dakvensters waarvan het tuitgeveltje muurvlechtingen vertoont.

Auteurs: Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine