is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Breedhuizen met traditionele kern
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
Deze vaststelling was geldig van tot
In zijn huidige vorm, samenstel van twee breedhuizen met een traditionele kern die opklimt tot de 17de eeuw, aangepast en verhoogd in de 19de eeuw. Volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen).
Lijstgevel in baksteenbouw met zandstenen speklagen, resten van kwartholle negblokken, en smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie, op een bepleisterde plint. Aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Smalle rechthoekige deuren in een vlakke hardstenen omlijsting. Toegevoegde tweede verdieping met haast vierkante vensters. Verankerde achtergevel aan de zijde van het Begijnhof, twee bouwlagen hoog, in traditionele bak- en zandsteenstijl, met drie dakvensters waarvan het tuitgeveltje muurvlechtingen vertoont.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)