erfgoedobject

Breedhuizen met traditionele kern

bouwkundig element
ID
5630
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5630

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Breedhuizen met traditionele kern
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In zijn huidige vorm, samenstel van twee breedhuizen met een traditionele kern die opklimt tot de 17de eeuw, aangepast en verhoogd in de 19de eeuw. Volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen).

Lijstgevel in baksteenbouw met zandstenen speklagen, resten van kwartholle negblokken, en smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie, op een bepleisterde plint. Aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Smalle rechthoekige deuren in een vlakke hardstenen omlijsting. Toegevoegde tweede verdieping met haast vierkante vensters. Verankerde achtergevel aan de zijde van het Begijnhof, twee bouwlagen hoog, in traditionele bak- en zandsteenstijl, met drie dakvensters waarvan het tuitgeveltje muurvlechtingen vertoont.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Begijnhof

 • Is deel van
  Ossenmarkt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Breedhuizen met traditionele kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5630 (Geraadpleegd op )