Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Petrus Pot, naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1869. Voor de bouw verdween een traditioneel diephuis met tuitgevel dat minstens uit de 17de eeuw dateerde. Samen met het aanpalende nummer 20 gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1989.

Het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van Jean Le Roij, die in Antwerpen actief was van midden jaren 1860 tot midden jaren 1900. Waar zijn architectuur aanvankelijk werd gekenmerkt door een conventioneel neoclassicisme, begon hij vanaf de jaren 1880 zoals vele van zijn generatiegenoten sporadisch de neo-Vlaamserenaissance-stijl toe te passen.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting op lekdrempels met onderdorpel en consooltjes. Klassiek hoofdgestel met ingekerfde ranken in de fries, onderbroken door een rondboogvormig dakvenster met hijsbalk, afgewerk met een omlopende houten kroonlijst met tandlijst.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuis ()

Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in 1869 verbouwd van puntgevel tot verhoogde lijstgevel. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen op lekdrempels met paneelwerk en consooltjes, bovenaan kordon waarop een rondboogvormig dakvenster onder een hijsbalk; versierd fries en gebogen kroonlijst met tandlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1869, Modern Archief 20.127/2, dossier 291.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine