erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
56335
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56335
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Bewaard boerenhuis van een hoeve, opklimmend tot de 18de eeuw (zie weergave op de Ferrariskaart van 1771-1778) met landgebouw dwars op de weg en zelfde configuratie op het primitief kadasterplan van 1835). Volgens de gegevens uit het kadasterarchief was de hoeve in 1835 eigendom van wever Pierre De Cock en in 1888 van landbouwer Jean De Cock. In 2002 stortte de stal in (vandaag vervangen door tuinhuisje). Naar verluidt was er in de vroegere stal tijdelijk een winkeltje ondergebracht.

Met gras begroeid erf met enkele fruitbomen, aan de straatkant afgesloten door een haag en een laag ijzeren hekje tussen betonnen pijlers. Dieper en evenwijdig met de weg gelegen boerenhuis van vijf traveeën en één staltravee.

Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder een zadeldak bedekt met cementpannen. Rechthoekige openingen, onder meer vensters met groen en witgeschilderde luiken. Lagere deuropeningen. Quasi blinde achtergevel met opkamervenstertje en bouwnaad. Armwaterpomp tegen de erfgevel.

Interieur

Behouden balkenlaag, deels uit recuperatiemateriaal cf. onder meer schoorgat in moerbalk. Daarnaast ook moerbalk met balksleutel rustend op pilaster. Dubbele schouw, met in één van de haardmonden twee kaarsnissen (maziergaten). Kleine kelder met gewelf evenwijdig met achtergevel, bakstenen keldertrap en kelderdeur aan hengsels. Kleine opkamer. Rode tegelvloer, gesinterde bakstenen dorpel.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56335 (Geraadpleegd op 24-02-2021)