Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de heer L. Van den Haselkamp, naar een ontwerp door de architect Sébastien Van Besten uit 1881. Het betrof de aanpassing en verhoging van een bestaande kern uit de eerste helft van de 19de eeuw of ouder. Daarbij bleef de klassieke houten winkelpui bewaard, in 1857 aangebracht in opdracht van de kaarsenmaker Th. Van den Haselkamp. Samen met het aanpalende nummer 19 gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1989.

Van Sébastien Van Besten zijn in Antwerpen talrijke nieuwbouwprojecten teruggevonden daterend uit midden jaren 1870 tot 1899. Het betreft zonder uitzondering neoclassicistische rijwoningen van een conventioneel type.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel beëindigd door een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op tandlijst, klossen en gekoppelde consoles waartussen paneelwerk. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, met oren en fraai bewerkte sleutels op de eerste verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#458 en 1857#662.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuis ()

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een mooie gevelbeëindiging: kroonlijst met tandlijst op klossen en gekoppelde consoles onderling verbonden door een geleed kordon en afgewisseld met paneelwerk. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met kleine oren, fraai bewerkte sleutels op de tweede verdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine