erfgoedobject

Dorpscafé

bouwkundig element
ID
56340
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56340

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Café genaamd "Molenhuis". Voormalig molenaarshuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1877 door molenaar Auguste Drieghe. Gelegen naast de oudere windmolensite van de verdwenen Schattemansmolen bij de hoek met Molenstraat. Deze windmolensite met vroegere banmolen van de heer van Laarne, zou in oorsprong minstens opklimmen tot de 15de eeuw. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft een houten staakmolen aan de oostzijde van de Wegvoeringstraat. Op het kadastraal plan van Laarne van 1815 is de houten staakmolen echter aangeduid op de westzijde van de huidige Wegvoeringstraat, standplaats waarnaast het nieuwe molenaarshuis later werd opgericht. In de 19de eeuw (zeker vanaf 1835) was de molen eigendom van de familie de Ribaucourt, kasteelheer van Laarne. De korenwindmolen werd in 1902 verkocht aan molenaar Theophile Schatteman, vandaar de benaming "Schattemansmolen", en werd in 1930 afgebroken. Het nieuwe molenaarshuis is thans in gebruik als café van de brouwerij Walrave.

Schuin ten opzichte van de straat gelegen woning met café, met links gekasseide oprit en ijzeren toegangshek tussen vierkante, bakstenen pijlers onder pannen zadeldakje. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder een mank zadeldak bedekt met kunstleien (voorzijde) en pannen (achterzijde). Vooraan verhoogd met halve bovenverdieping door aanpassing van het dak in de eerste helft van de 20ste eeuw (zie de bouwnaden in beide zijgevels). Bepleisterde en beschilderde straatgevel met beraping ter hoogte van de begane grond. Rechthoekige openingen; aangepaste vensteropeningen op de begane grond. Cafédeur met gestructureerd glas.

Dwars op de woning gelegen stalling. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Witgeschilderde erfgevel met rechthoekige staldeuren, zijgevel met laadluik.

  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen, 1960, derde band, Gent, 1962, p. 138-139.
  • SCHEPENS E. L., BALTHAU E. e.a., Laarne herzien, Laarne, 1991, p. 38-40.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve en molenaarshuis, site 't Meulenhof

  • Is deel van
    Laarne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpscafé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56340 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.