erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
56341
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56341

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Voormalige, 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen gelegen aan de zuidzijde van de straat. De huidige gebouwenconfiguratie is al weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). Volgens de gegevens uit het kadasterarchief werd het boerenhuis in 1866 opgesplitst in twee woongedeeltes, die in 1883 opnieuw samengevoegd werden. Hoevegebouwen gelegen rondom een met gras begroeid erf. Linde op de noordwestelijke erfhoek, roodgeschilderd, ijzeren toegangshek aan de westzijde van erf (loodrecht op de straat). Afsluitende meidoornhaag.

Boerenhuis van zes traveeën aan de oostzijde van het erf (dwars op de straat). Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen (voorzijde) of rode mechanische pannen (achterzijde). Rechterzijgevel met aandak met vlechtingen, linkerzijgevel met decoratief topanker en laadluik onder houten latei. Gecementeerde en licht grijsgeschilderde erfgevel op een donkergrijs geschilderde plint.

Rechthoekige, beluikte vensters en lage korfboogdeur. Gietijzeren pomp tegen de haardtravee van de erfgevel. Aan de achterzijde later aangebouwde achterkeuken met aanpalend bakhuis (niet meer in gebruik zie gedichte schouw).

Interieur. Behouden samengestelde balkenlaag met moerbalken met afgeschuinde hoeken. Vlaamse haard met haardlijst. Voormalige korfboogvormige achterdeur tussen het hoofdvolume en de achterkeuken.

Schuur met geïncorporeerde stallen aan de noordzijde van het erf (straatkant). Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen, met geknikte dakoverstek aan de erfzijde. Blinde straatgevel met getrapte daklijst. Rechthoekige openingen onder betonnen lateien en hoger opgetrokken schuurpoort. Zijgevel opgebouwd met verschillend metselwerk.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56341 (Geraadpleegd op 13-04-2021)