erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
56342
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56342

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Voormalige hoeve van het langgeveltype, gelegen op de hoek met de Breestraat bij de grens met de gemeente Beervelde (Lochristi). Volgens de gegevens uit het kadasterarchief werd in 1883 het bestaande boerenhuis uitgebreid, waarbij het huidige woonvolume tot stand kwam met aanpalende stallen. Vermoedelijk bleef hierbij een oudere kern bewaard (zie weergave van de hoeve op de Ferrariskaart van 1771-1778). Met gras begroeid voorerf met aan de straatkant een eenvoudig ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Achterin gelegen boerenhuis met aanpalende stallen in het verlengde, evenwijdig gelegen met de Zevestraat. Verankerd, bakstenen dubbelhuis van vier traveeën onder een vernieuwd pannen zadeldak. Gepleisterde en witgeschilderde voor- en zijgevel op een gecementeerde en grijsgeschilderde plint deels in imitatie-rustica. Licht getoogde openingen (erfgevel) en rechthoekige openingen onder houten latei (achtergevel), met vernieuwd houtwerk. Getralied keldervenster in de zijpuntgevel en getralied opkamervenster in de achtergevel.

Interieur. Behouden enkelvoudige balkenlaag en Vlaamse haard met geprofileerde haardlijst (steen geplaatst voor haardwangen). Opkamer en gewelfde huiskelder.

Aanpalende lagere stallen in het verlengde van het boerenhuis. Twee verankerde bakstenen volumes onder overstekende zadeldaken met pannen. Witgeschilderde erfgevels op gecementeerde en grijsgeschilderde plint. Hoger opgetrokken gedeelte (zie gedichte schuurpoort) en rechthoekige staldeuren. Houten bebording op het zichtbare topdeel van de linkerzijgevel. Troggewelven tussen ijzeren liggers.

Recentere landgebouwen op voor- en achtererf. Aan de straatkant gelegen wagenhuis, opgetrokken in snelbouwstenen onder golfplaten zadeldak.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56342 (Geraadpleegd op 14-04-2021)