• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen bij de grens met de gemeente Beervelde (Lochristi). De hoeve dateert mogelijk van 1757, zie ingekerfde datering op de imposten van de toegangsdeur van het boerenhuis. Weergave van de huidige gebouwenconfiguratie met boerenhuis en schuur op de Ferrariskaart (1771-1778). Na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, werd de afgebrande schuur heropgebouwd (bouwaanvraag van 1945).

Met gras begroeid voorerf met verharde erfoprit, aan de straatkant afgesloten door betonnen palen met draadafsluiting en een laag, ijzeren toegangshek eveneens tussen betonnen palen. Boerenhuis van zeven traveeën aan de zuidzijde van het erf (evenwijdig met de straat). Baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met pannen. Verankering met lange schieters. Witgeschilderde erfgevel met geprofileerde daklijst en op een grijs geschilderde plint. Lage toegangsdeur in korfboogomlijsting met sluitsteen en imposten onder druiplijst; de imposten met ingekerfd opschrift "17" en "57". Gedichte korfboogdeur links in erfgevel. In het derde kwart van de 20ste eeuw tot liggende vensters aangepaste openingen. Rechterzijgevel met geveltop in nieuw metselwerk en met gedicht kelderraam onder zandstenen latei.

Interieur. Aangepast interieur met onder meer verwijderde opkamer en kelder. Gedeeltelijk vernieuwde dakconstructie. Behouden balkenlaag boven de valse zoldering.

Schuur aan de westzijde van het erf (dwars op de straat). De schuur omvatte in oorsprong van links naar rechts een wagenhuis, een dubbele dwarsdoorrit en een koeien- en paardenstal, zie bouwplan van 1945 naar ontwerp van bouwmeester Arnold De Bosscher (Laarne). Verankerde baksteenbouw onder een overstekend, pannen zadeldak. Gedichte, hoger opgetrokken schuurpoort en gedichte poort van het wagenhuis. Licht getoogde staldeuren en vensters, rechts afgewisseld door bakstenen steunberen. Aangebouwde stallen tegen de achtergevel.

• Gemeentearchief Laarne, Laarne voor de fusie, 874.1, Bouwvergunningen 1938-1945.

Auteurs: Verbeeck, Mieke