Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5636

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1856 opgetrokken in opdracht van Julius Bernhard von der Becke. Aanvankelijk gepland met slechts twee bouwlagen, werd nog tijdens de bouw beslist tot een derde bouwlaag. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Julius Bernhard von der Becke (Iserlohn, 1825-Mirwart, 1895) stamde uit een tot de 17de eeuw opklimmende ondernemersfamilie uit het Duitse Sauerland (Westfalen). Hij emigreerde in 1832 met zijn familie naar Antwerpen, waar hij in het huwelijk trad met Fanny Charlotte Marsily (Antwerpen, 1833-Antwerpen, 1915), oudste dochter van de van oorsprong Britse scheepsmakelaar William James Marsily (1787-1866). In 1873 richtte hij samen met zijn schoonbroer William Edward Marsily (Antwerpen, 1838-Antwerpen, 1922) en Amerikaanse partners de Société Anonyme de Navigation Belgo-Américaine op, waaruit vervolgens de trans-Atlantische rederij Red Star Line zou voortkomen. Later verwierf hij een vandaag verdwenen eigendom aan de Warande, en in 1891 het kasteel van Mirwart in de provincie Luxemburg.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het poortrisaliet in de rechter travee. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige poort- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde dagkanten en lekdrempels met onderdorpel, kordonvormend op de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst op uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Houten koetspoort, gietijzeren voetschraper en schamppalen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1856#182 en 1856#415; vreemdelingendossier 481#30447.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204211 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in Louis Philippestijl, waarvoor bouwtoelating van 1856. In hetzelfde jaar toevoeging van derde bouwlaag. Sobere ordonnantie met rechter zijrisaliet, rechthoekige vensters en deur met afgeronde bovenhoeken. Gekorniste puilijst en omgetrokken kroonlijst op weelderige consoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1856, Modern Archief 20.107/1, dossier 182.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1856, Modern Archief 20.107/2, dossier 415.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5636 (geraadpleegd op ).