Eclectisch handelspand Oesterput

Beschrijving

"Oesterput". Eclectisch handelspand uit 1896, teruggaand op "Grand Parcs aux Huitres, Homards & Langoustines - Commerce de Poisson Frais & Salé" van Louis Janssens en Charles Mestdagh. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder onderbroken zadeldak (leien). Deels gecementeerde en witbeschilderde baksteenbouw met neobarokke stijlkenmerken. Centraal en onderkelderd risaliet, uitlopend op dakvenster met trapgevel; rechts poortgebouw onder afgeknotte klokgevel; linkerrisaliet onder hoofdgestel met gegroefde consoles waartussen casementen met schelpmotief. Rechthoekige vensters onder meer onder gecementeerde latei waarboven ontlastingsboogje. Rechthoekige deur in geblokte omlijsting waarboven korfboognis onder druiplijst en tussen voluten; rechtertravee met rondbogige (dienst-)deur met ovale oculus als bovenlicht; aangepaste poort in linkerrisaliet.

• VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 2, Brugge, 1987, nummer 68.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda