The English Church

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed The English Church

Beschrijving

"The English Church", bedehuis voor Anglicaanse eredienst naar ontwerp van architect Félix Laureys (Oostende). Opgetrokken in 1863-1864 op plaats van oud slachthuis en gelegen aan toenmalig oostelijk uiteinde van de Langestraat.

Neogotische zaalkerk van zes traveeën met vlakke koorsluiting onder zadeldak. Rode baksteenbouw met sober gebruik van natuursteen onder meer aan plint en afzaten. Versneden puntgevel met bekronend kruis; drie traveeën, gescheiden door steunberen welke doorlopen in aandaken, waaronder mijterbooggalerij. Centraal portaal in geriemde omlijsting onder tudorboog waarboven groot spitsboogvenster waarin maaswerk met onder meer vierpas, laatstgenoemde ook oculus aan zolder; linker- en rechtertravee met lancetvenster.

Sober, gecementeerd en witbeschilderd interieur met spitsbogen op afzaten waartussen slanke halfzuiltjes; kruisribgewelf boven doksaal, laatstgenoemde op houten bundelpijlers en met opengewerkte balustrade met vierpassen. Koorsluiting met drie blinde spitsboognissen waarin beschildering onder meer met "alfa", "omega" en "IHS"-insignes. Diverse gedenkplaten en vaandels. Aangepaste zoldering.

Mobilair: Orgel van circa 1850 door Louis Hooghuys (meermaals verbouwd); neobarokke orgelkast met driehoeksfronton en voluten.
Links en rechts van kerk: respectievelijk nummers 101 en 99 conciërgewoning en vermoedelijk pastorie. Bakstenen breedhuizen in aansluitende bouwtrant bij kerk onder meer trapgeveltje, getoogde vensters onder doorlopend waterlijstje, deels behouden houtwerk met kleine roedeverdeling.

• FALISE J.-P., De Anglikaanse kerk te Oostende, in De Plate, 1992, pp. 214-222.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda