Koninklijk Hoofdgild Sint-Sebastiaan 1302

Beschrijving

"KONINKLIJKE HOOFDGILDE SINT-SEBASTIAAN 1302", zie opschrift. Van 1651 tot circa 1842 gevestigd in de Sint-Sebastiaanstraat binnen de oude stad, vervolgens er buiten onder meer in de Hazegraswijk en aan Petit Paris. Huidige locatie sinds 1892 na het in pacht geven van de grond door Leopold II. 1911: inhuldiging van het gebouw.

Driehoekig terrein met centraal opgestelde staande wip omgeven door linden, tussen Leffinge-, Boogschutters- en Koninginnelaan. Aan Leffingestraat, alleenstaand laag schutterslokaal met zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat) voorzien van twee dakvensters. Witgekalkte baksteenbouw. Rechthoekige en getoogde muuropeningen onder meer onder druiplijst. Achtergevel: drie opkamertraveeën rechts. Zijpuntgevels met lage aanbouwsels onder meer van liggende wip rechts.

• VILAIN O., Langs de Oostendse kateien. Kleine Oostendse histories, Oostende, 1974, p. 76-81.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda