Burgerhuis uit 1882

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Sociale Dienst voor vreemdelingen
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Leon Spilliaertstraat
Locatie Leon Spilliaertstraat 10, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met second-empire-inslag

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Burgerhuis uit 1882

Deze bescherming is geldig sinds 06-09-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Léon Spilliaertstraat nr. 10. Voormalig burgerhuis met inslag van de second-empirestijl. Beschermd als monument bij M.B. van 6/09/2002. Volgens het kadasterarchief wordt het pand in 1882 gebouwd door Oostendse plafonneur; tegelijkertijd ook optrekken van achter- of tuinhuis uitziend op een toen nog onbebouwd terrein.
Breedhuis van drie bouwlagen en vier traveeën - o.m. koetspoorttravee rechts -, onder zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met imitatiebanden in puilijst, voornamelijk gemarkeerd door twee centrale balkons met gietijzeren leuning, gestut door hermen. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping met doorgetrokken onderdorpels. T-ramen. Rolluikkasten op de begane grond. Deur en koetspoort met getraliede bovenvakken. Klassiek hoofdgestel voorzien van uitgelengde consoles met hoofdje en palmetten, waartussen versierde tegels. Het interieur bewaart links van de gang de gebruikelijke enfilade met twee vertrekken; aan straatzijde, bijzonder fraai uitgewerkt stucplafond (cf. beroep bouwheer) en brede witmarmeren schouwmantel o.m. met leeuwenpoten als dragers; in het tweede vertrek, eenvoudiger stucplafond en schouwmantel van zwarte marmer.
Achterhuis als diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Aan tuinzijde met gecementeerde puntgevel; rechthoekige muuropeningen.
Het interieur bewaart op de begane grond een vertrek met brede houten schouwmantel.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002191 en W/01814.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1882/31.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Leon Spilliaertstraat

Leon Spilliaertstraat (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.