Koninklijk Atheneum en kostschool met beheerderswoning

Beschrijving

Koninklijk Atheneum I en voormalige kostschool met de aanpalende beheerderswoning van het Koninklijk Atheneum I. Gebouwencomplex met twee goed onderscheiden delen, zijnde het eigenlijk atheneum aan de Léon Spilliaertstraat nummer 31 en de voormalige kostschool met aanpalende beheerderwoning aan de Rogierlaan nummer 12. Oprichting van Koninklijk Atheneum in 1882 met voorlopig onderkomen in het voormalige klooster van de Zwarte Zusters op de hoek van de Kerkstraat en de Ooststraat. Huidig schoolgebouw opgetrokken in 1900-1901 naar ontwerp van Joseph Caluwaers (atheneum) en Achille Raoux (kostschool) onder leiding van stadsingenieur Auguste Verraert. Hiervoor worden enkele huizen en de Sint-Jozefskerk (1889) gesloopt.

Markant geheel gekenmerkt door een klassiek gevelfront aan de Léon Spilliaertstraat en een neobarok getinte straatgevel voor het internaat aan de Rogierlaan.

De schoolplattegrond omvat een frontvleugel opgenomen tussen de later bij de school geïncorporeerde panden aan de Léon Spilliaertstraat, met onder meer vestibule, administratief bureel, portiersloge in het souterrain, antichambre; de vestibule leidt naar een rechthoekige speelplaats omgeven door klasgebouwen voorzien van een geïncorporeerde omlopende gang en van meet af aan met specifieke lokalen voor studie, natuurwetenschappelijke vakken, geschiedenis, teken-, muziek- en gymnastieklessen. Aansluitende speelplaats van het oorspronkelijke internaat in U-vorm, met hoofdgebouw en beheerderwoning aan de Rogierlaan.

Atheneum

Poortgebouw met twee bouwlagen en vijf traveeën. Gecementeerde lijstgevel belijnd met schijnvoegen boven de arduinen sokkel; getraliede kelderopeningen. Strenge ordonnantie, horizontaal geleed door puilijst en breed hoofdgestel met gelede architraaf, fries met bladranken en kroonlijst met klossen en tandlijst; bekronende attiek opgevat als opengewerkte borstwering met postamenten en in het midden bekroond met het borstbeeld van de gehelmde Pallas Athena. Verticaal gevelritme aangegeven door hoekrisalieten waartussen op de bovenverdieping, kolossale Ionische zuilen vanaf een borstwering met schijfpanelen. Rechthoekige muuropeningen, uitgezonderd de bovenste rondbogige risalietvensters geflankeerd door fakkel, medaillon met vrouwenprofiel en entrelacs. Poort onder ijzeren I-balk op imposten.

Interieur. Vestibule met gedenkteken van de gesneuvelde (oud-) leerlingen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog; plint van geglazuurde baksteen en kleurrijke dito koepel waarin het stadswapen ter hoogte van de kruising met de gang naar de klassen.

Klasgebouwen van één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bakstenen speelplaatsgevels geritmeerd door pilasters en anderzijds horizontaal geleed door friezen van lichtere bakstenen. Ramen met ijzeren I-balk op imposten.

Interieur. Omlopende U-vormige gang; ruime, parallelle gedeelten met zenithale verlichting, karakteristieke trogoverwelving van polychrome bakstenen, en galerij met ijzeren skelet, geajoureerde consoles en balustrade op bakstenen troggewelfjes. Laatstgenoemde bereikbaar via arduinen bordestrappen in de ganghoeken.

Kostschool met aanpalende beheerderswoning

Voormalig internaat met monumentale, neobarokgetinte voorbouw. Souterrain, drie bouwlagen en twaalf traveeën onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met dakschild rechts en onder meer recentere dakkapellen. Brede lijstgevel van donkere baksteen verwerkt met lichtere voor friezen en met natuursteen voor sokkel, kordons, banden, kruiskozijnen, drielichten, negblokken en ornamenten. Drie linkertraveeën als poortrisaliet oplopend in gelede klokgevel gedateerd "ANNO 1900" en bekroond met wereldbol; bovenste vensterboogvelden voorzien van bas-reliëfs met de symbolen van de chemie, geografie en biologie; rondboogpoort opgenomen in rechthoekige omlijsting onder driehoekig fronton op consoles waartussen bovenlicht. Rechterhoekrisaliet geleed door pilasters en als trappenhuis opengewerkt met drielichten; bekronende dakkapel met schoudergevel. Rondboogvensters boven de getraliede, rechthoekige muuropeningen van het souterrain. Gekornist hoofdgestel voorzien van fries met cartouches en kroonlijst op consoles. Linkerzijpuntgevel: aandak en geveltop verlevendigd met getrapte nissen waar onder het paneelopschrift "KONINKLIJK ATHENEUM. KOSTSCHOOL". Verbouwd interieur.

Achterliggende speelplaatsvleugels in aansluitende, vereenvoudigde bouwtrant.

Beheerderswoning (links van de voorbouw aan de Rogierlaan). Enkelhuis met drie bouwlagen, onder meer een als souterrain opgevatte begane grond, mezzanino en drie traveeën. Soortgelijke bouwmaterialen als het internaat. Bovenverdieping geritmeerd door pilasters. Bredere middentravee gemarkeerd door balkon met links het wapen van Oostende en rechts dat van België.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archiefnummers DW002133 en W/01654.
  • S.N. s.d.: Ville d'Ostende. Service des travaux communaux. Note sur l'Athénée Royal avec Pensionnat annexé, s.l.
  • VAN BERGEN J. 1992: Het Koninklijk Atheneum: een historisch gebouw, in: Open Monumentendag Oostende 19.9.1992, 11-16.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda