erfgoedobject

Résidence Marie-José

bouwkundig element
ID
56396
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56396

Juridische gevolgen

Beschrijving

"RÉSIDENCE MARIE-JOSÉ", appartementsgebouw van 1939-1940, in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende). Beschermd als monument bij M.B. van 28/11/2001.

Ligging aan hoek van Marie-Joséplein; naar verluidt de eerste, en toen opzienbarende - prominente ligging! - hoogbouw met acht bouwlagen te Oostende; aan de Leopold-II-laan vormt de "Résidence Marie-José" de inzet van de nieuwbouw met appartementsgebouwen ter vervanging van de oorspronkelijk voorname rijbebouwing uit het einde van de 19de eeuw met eclectische stadsvilla's, hotels en neoclassicistische panden. Markant volume met afgeronde hoek; souterrain + acht bouwlagen + achteruitwijkende dakverdieping onder plat dak; uitstekende liftkoker. Betonskelet met verzorgd bakstenen parement. Sokkelvormende begane grond; arduinen plint. Uitkragende bovenbouw met horizontale belijning door regelmatige vensterregisters - veellichten in de hoekrotonde -, omlopende buisvormige terrasleuning van de dakverdieping en kroonlijst. Rechthoekig inkomportaal omlijst met zwarte marmer; beglaasde ijzeren deur. Vensterhoutwerk op meerdere plaatsen vervangen door P.V.C. echter met behoud van de oorspronkelijke indeling.

Interieur: bewaarde indeling met negen appartementen, één per bouwlaag en één op de dakverdieping, elk uitgerust met bel naar de conciërgerie in het souterrain. Smalle inkomhal met typerende marmerbekleding en spiegel. Vernieuwde personenlift; aansluitend trappenhuis waarvan bordestrap beneden met ijzeren leuning. Op de tweede tot en met de zevende bouwlaag, langgerekte rechthoekige appartementen - conform het bouwperceel - met leefruimte aan de zuidwestzijde die via een beglaasde dubbele deur uitgeeft in een gang met aan de noordzijde een klein rooksalon ("fumoir"), en twee slaapkamers (muurkasten); ten noordoosten de badkamer en ten zuidoosten respectievelijk het privaat en de keuken met klein balkon voorzien van granitoleuning. Kleinere, soortgelijke appartementen op de begane grond en dakverdieping.

Anno 2005 in renovatie.

  • AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002162, W/01717 en W/01721.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1940/2.

Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans

Aanvullende informatie

Dit gebouw werd in 1939 gebouwd door aannemer/bedrijf Francois Amelinckx. Deze info komt uit verkoopspubliciteit in de dagbladen van 1939 - digitaal bewaard in de Stadsbibliotheek van Oostende.
Auteurs : Seynaeve, Jean-Pierre
Datum: 08-08-2013

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Résidence Marie-José [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56396 (Geraadpleegd op 24-06-2021)