erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5640   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5640

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer P.J. Segers, naar een ontwerp door Lievin Van Opstal uit 1883. Representatief voor zijn rijpe oeuvre, kwam het hotel tot stand op het hoogtepunt van de succesvolle loopbaan van de architect, die alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen realiseerde in Antwerpen, gaande van burgerhuizen als deze tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden van de Leien en rond het Stadspark. Actief van midden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

Met een gevelbreedte van vier traveeƫn omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het portaalrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door schijnvoegen, de rechthoekige inkomdeur gevat tussen pilasters, en het balkon met smeedijzeren borstwering en voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren in de bovenbouw, lekdrempel en onderdorpel op de begane grond en in de topgeleding. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door deurvensters vanaf de puilijst, verrijkt met smeedijzeren borstweringen en rankwerkfriezen boven de lateien. Een klassiek hoofdgestel met panelen en metopen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeƫindiging. Smeedijzeren inkomdeur uit de vroege 20ste eeuw, bewaard houten vensterschrijnwerk en een gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1883#20.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5640 (Geraadpleegd op 04-06-2020)