Conciërgerie Fernand van de Crèche Louise Marie

Beschrijving

Conciërgerie, zogenaamd "FERNAND" van de voormalige "CRÈCHE LOUISE-MARIE" van 1892, zie gedenkplaat binnenin.

L-vormig bouwperceel naar verluidt oorspronkelijk met conciërgerie zogenaamd "FERNAND" aan de Londenstraat nummer 5, achterliggend kinderverblijf met lokalen rondom een overdekte speelplaats en aansluitend poortgebouw zogenaamd "ELISA" aan de Langestraat nummer 112 B. In de conciërgerie is thans de V.Z.W. "Crèche Louise-Marie" ondergebracht, een caritatieve instelling meer bepaald een "kledijbank"; het kinderverblijf en het poortgebouw zijn omgebouwd tot centrum voor humanistische verenigingen.

Conciërgerie als eclectisch enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zink; nok evenwijdig met de straat). Contrastrijke lijstgevel, zie parement van witgeglazuurde baksteen met gebruik van donkerrode voor horizontale banden; plint en architectonische versieringen van arduin. Linkerrisaliet gemarkeerd door twee Brugse traveeën en via twee trappen oplopend in een uitgewerkt dakvenster met tweezijdige hoekpilasters onder bol- en krulbekroning, en gebogen fronton. Borstweringen en boogvelden verrijkt met tegeltableaus, uitgevoerd door leerlingen van de Luikse "Ecole Professionelle", voorzien van omlijste vaas- en vogelvoorstellingen. De benedenvensters zijn verlaagd. Rechtertravee met gesuperposeerde tweelichten boven de deur; borstwering, onderaan met versierd paneel voorzien van inscriptie "CRÈCHE LOUISE-MARIE" in typerende belettering, bovenaan met inscriptie "FERNAND".

Interieur uitgevoerd door atelier Portaels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende-Oost, 1892/9, 1896, 1897/3.
  • CONSTANDT. M., Delbouille en Dujardin, twee pioniers van het Oostends toerisme, Bijdragen tot de West-Vlaamse geschiedenis, 1, Brugge, 1981, p. 36-37.
  • HOSTYN N., De Oostendse periode van Antoine Dujardin in Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis, 114, 1977, p. 389-396.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda