Conciërgerie Fernand van de Crèche Louise Marie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Londenstraat
Locatie Londenstraat 5, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Conciërgerie Fernand van de Crèche Louise Marie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Crèche Louise Marie: conciërgewoning Fernand en poortgebouw Elisa

Deze bescherming is geldig sinds 28-03-2001.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Londenstraat nr. 5. Conciërgerie, zogenaamd "FERNAND" van de voormalige "CRÈCHE LOUISE-MARIE" van 1892 cf. gedenkplaat binnenin.
Beschermd als monument bij M.B. van 28/03/2001.
L-vormig bouwperceel naar verluidt oorspronkelijk met conciërgerie zogenaamd "FERNAND" aan de Londenstraat nr. 5, achterliggend kinderverblijf met lokalen rondom een overdekte speelplaats en aansluitend poortgebouw zogenaamd "ELISA" aan de Langestraat nr. 112 B. In de conciërgerie is thans de V.Z.W. "Crèche Louise-Marie" ondergebracht, een caritatieve instelling meer bepaald een "kledijbank"; het kinderverblijf en het poortgebouw zijn omgebouwd tot centrum voor humanistische verenigingen.
Conciërgerie als eclectisch enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zink; nok evenwijdig met de straat). Contrastrijke lijstgevel cf. parement van witgeglazuurde baksteen met gebruik van donkerrode voor horizontale banden; plint en architectonische versieringen van arduin. Linkerrisaliet gemarkeerd door twee Brugse traveeën en via twee trappen oplopend in een uitgewerkt dakvenster met tweezijdige hoekpilasters onder bol- en krulbekroning, en gebogen fronton. Borstweringen en boogvelden verrijkt met tegeltableaus, uitgevoerd door leerlingen van de Luikse "Ecole Professionelle", voorzien van omlijste vaas- en vogelvoorstellingen. De benedenvensters zijn verlaagd. Rechtertravee met gesuperposeerde tweelichten boven de deur; borstwering, onderaan met versierd paneel voorzien van inscriptie "CRÈCHE LOUISE-MARIE" in typerende belettering, bovenaan met inscriptie "FERNAND".
Interieur uitgevoerd door atelier Portaels.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002150 en W/01697.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende-Oost, 1892/9, 1896, 1897/3.
CONSTANDT. M., Delbouille en Dujardin, twee pioniers van het Oostends toerisme, Bijdragen tot de West-Vlaamse geschiedenis, 1, Brugge, 1981, p. 36-37.
HOSTYN N., De Oostendse periode van Antoine Dujardin in Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis, 114, 1977, p. 389-396.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Londenstraat

Londenstraat (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.