erfgoedobject

Neogotische watertoren

bouwkundig element
ID: 56416   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56416

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische watertoren
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Maria-Hendrikapark
  Deze bescherming is geldig sinds 25-01-2006

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maria-Hendrikapark
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Maria-Hendrikapark z.nr. Watertoren.
De nieuwe watertoren aan de Populierendreef in het Maria-Hendrikapark wordt opgetrokken in 1959 naar ontwerp van ir. F.G. Riessauw, professor aan de Universiteit van Gent (Gent, 1912-1999) en uitgevoerd door aannemer N.V. Vanonkelen (Tienen) (cf. opschrift steen). Het betreft hier de vierde watertoren van Oostende (met uitzondering van deze aan de Opex daterend van 1930-1932), na de eerste watertoren in het Leopoldpark (thans verdwenen), de metalen watertoren in het Maria-Hendrikapark gebouwd door Paris in 1891 en ingestort in 1899 en de *neogotische watertoren van 1900 naar ontwerp van stadsingenieur A. Verraert (Oostende) aan de Mercatorlaan (beschermd als monument bij K.B. van 4/11/1977).
In de jaren 1950 blijkt de toenmalige watertoren niet meer te voldoen gezien de nood aan een hogere toren om een grotere waterdruk te hebben op de bovenste verdiepingen van de moderne flatgebouwen die her en der in Oostende worden opgetrokken. De eerste steenlegging van de nieuwe watertoren gebeurt op 18 juli 1959, de toren wordt in maart 1961 in dienst gesteld.
Betonnen constructie met parement in gele baksteen. Toren van 71 m hoog (80 m indien gemeten tot aan de top van de vlaggenmast) met een watervergaarbak met inhoud van 1000 m³. Type zuilvorm zonder uitwendig onderscheid tussen voet en kuip (type B/B1). Het klassieke ronde zuiltype kent in de watertorenbouw een opvallende explosieve bouwactiviteit in de jaren 1950 wanneer in België 56 dergelijke exemplaren worden gebouwd. Hier als een uitzonderlijke variant met lichtjes versmallende doormeter. De opengewerkte hoge panoramische lantaarntoren geeft aan de watertoren een vuurtorenallure, wat aan de kust een lokale noot aan het uiterlijk toevoegt. Kleine rechthoekige muuropeningen. Binnenin voormalige liftkoker voor toeristen die leidt naar de oorspronkelijk op de plannen voorziene consumptieruimte met panoramisch zicht. De cafetaria wordt echter nooit ingericht en de koker wordt bijna onmiddellijk dichtgemetseld. Op de toren worden in maart 1978 de antennes van de radiodistributie Teveo geplaatst.
Gedenksteen met opschrift : "OP 18 JULI 1959 WERD DEZE EERSTE STEEN VAN DE WATERTOREN GELEGD DOOR ZIJNE EXCELLENTIE DE HEER PAUL MEYERS, MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID EN VAN HET GEZIN, IN AANWEZIGHEID VAN DE HEREN J. PIERS, BURGEMEESTER, R. DE KINDER, K. DEHOUCK, H. EDEBAU, F. VAN CAILLIE, J. LAUWEREINS, SCHEPENEN EN M. SURMONT, STADSSECRETARIS. ONTWERPER : IR. F.G. RIESSAUW, GENT. AANNEMER : NV VANONKELEN, TIENEN."

VAN CRAENENBROECK W., Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel, 1991.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans


Relaties

 • Is deel van
  Maria-Hendrikapark

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neogotische watertoren [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56416 (Geraadpleegd op 12-08-2020)