Pakhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis

Beschrijving

Pakhuis naar een ontwerp uit 1877 door de ingenieur-architect Jan-Frans Stordiau, die de bouwwaanvraag in eigen naam indiende. Voor de bouw verdween een bestaande tuinmuur. Bij de bouw van de Grands Magasins Leonhard Tietz aan de Meir door de architect Joseph Hertogs in 1900-1901, werd het pakhuis met de rechts aanpalende gebouwen in het warenhuiscomplex geïntegreerd. De oorspronkelijke poort van het pakhuis in de rechter travee vormde de uitgang van de Passage Tietz, de twee linker traveeën werden opengebroken tot loskade. Hieraan herinnert het geschilderde opschrift op de gevel: “LEONHARD TIETZ ENTREE DES MARCHANDISES”.

Het pakhuis behoort tot het rijpe oeuvre van Jan-Frans Stordiau, die in Antwerpen vooral actief lijkt te zijn geweest tijdens de jaren 1860 en 1870, maar in tegenstelling tot zijn bekendere zoon architect Ernest Stordiau, slechts weinig sporen naliet. Bouwdossiers van veelal verdwenen nieuwbouwwoningen naar zijn ontwerp werden onder meer teruggevonden rond het Stadspark, op de Leien, de Mechelsesteenweg en in de Lange Leemstraat, zonder onderscheid wijken van stand. Tot zijn belangrijkste realisaties behoort het statige hotel Moretus de Theux in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1879 aan de Quinten Matsijslei.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat het pakhuis twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). De constructie is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met een plint en lekdrempels uit blauwe hardsteen. De puntgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde muuropeningen, en afgewerkt met een houten daklijst. Getoogd drielicht met hoger middenvenster in de geveltop. Van de benedenvensters en de oorspronkelijke poort zich in de rechter travee zijn de ontlastingsbogen bewaard.