School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

Mariakerkelaan nr. 35/ Schapenstraat nr. 32. Sint-Andreas Basisschool.
Oorspronkelijk voorlopige kerk met kloosterschool van de in 1924 gestichte parochie Sint-Jan Baptist. Hoekpand met inslag van de neo-Vlaamse-renaissancestijl naar ontwerp van architect A. Fobert (Oostende) opgetrokken in 1922-1929. Straatvleugel met twee bouwlagen en vierentwintig traveeën + kapel van twee bredere hoektraveeën + klooster, oorspronkelijk pastorie, als dubbelhuis van vijf traveeën; pannen zadeldak, behoudens platdak voor drie traveeën met bijkomend mezannino uiterst links. Bakstenen lijstgevels met arduinen plint. Benadrukte hoek- en poorttravee door middel van kolossale pilasters aansluitend bij tuitgevel met o.m. oculus, getrapt baksteenfries en frontonbekroning, bij kapel overgaand in uitgewerkte voet van verdwenen houten dakruiter. Klooster; drie rechtertraveeën oplopend in schoudergevel met bolbekroningen. Gebruik van staande en visgraatverbanden resp. voor kroonlijst en borstweringen. Getoogde en korfbogige muuropeningen; drielichten in kapel; kruiskozijnen op begane grond van klooster.

DESCHEPPER E.; MOERMAN G. e.a., Geschiedenis van de Sint-Jansparochie te Oostende 1924-1974, Oostende, 1974.

Auteurs : Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans