Stadswoning ontworpen door Joseph Vanderbanck

Beschrijving

Enkelhuis aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, in de plint gesigneerd architect Joseph Vanderbanck (Oostende), tevens eigenaar van het pand. Volgens het kadasterarchief daterend van 1935 ter vervanging van een pand van 1901.

Behouden plattegrond en indeling van het oorspronkelijke pand: souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën (nok evenwijdig met de straat). Eigentijds geïnterpreteerde gevel met verzorgde bakstenen opstand onder uitkragende gootlijst. Verticale geleding, zie kolossale pseudo-pilasters; anderzijds horizontale onderbreking door middel van drie betonnen cordons boven de bel-etage. Typerend gebruik van bruingeglazuurde bakstenen in staand verband afgewisseld met smalle horizontale stroken van zwarte marmer, in contrast met bovenverdiepingen van grijsbruine bakstenen. Rechthoekige muuropeningen. Smalle deurtravee als trapkast. Beglaasde gietijzeren deur in de bovenhoeken geflankeerd door mannenhoofden van terracotta; erboven, verdiept tweezijdig glas-in-loodvenster met stadswapen Oudenaarde. Dito bel-etagevenster met voorstelling van Oudenaarde en omgevende dorpskerken. Uitkragende gootlijst.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 2007 : Mutatieschetsen, Oostende, 6de Afdeling, 1935/59.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Het raam op de begane grond werd vervangen door een garagepoort.