Eclectisch hoekpand Châtelet

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Koninginnelaan. Zogenaamd "Chatelet", afkorting van het vroegere "Hôtel du Chatelet".

Beeldbepalend, eclectisch hoekpand aan het kruispunt Petit Paris, in muurankers gedateerd 1885. Twee bouwlagen, drie traveeën + één afgeronde hoektravee + drie traveeën ; wisselend spel van leien zadeldaken met typerende vorstkammen van terracotta, gedomineerd door ronde hoekbelvedère oorspronkelijk bekroond met houten lantaarn onder peerspits. Donkere baksteenbouw met knipvoeg, op arduinen rusticaplint; versierde muurankers; gebruik van cement voor onder meer medaillon en panelen respectievelijk met teken- en schildergerei, horizontale banden en neobarokgetinte deuromlijsting - vroegere hotelingang - met borstbeeld van gehelmde Pallas Athena op de tussendorpel. Typerende topgevels; aan Nieuwpoortsesteenweg als neogotisch getinte, puntgevel met beborde top en open spant overkragend op balkon met gietijzeren leuning, aan Koninginnelaan als neobarokke in- en uitgezwenkte topgevel met rechthoekige houten erker op de tweede bouwlaag. Links van laatstgenoemde, loggia afgelijnd met balustrade waarop Cupidobeeld. Deels behouden venster- en deurhoutwerk, neorenaissancistisch getint zie onder meer het wortelmotief van de verdiepte kruiskozijnen.

Interieur: deels bewaarde gelagzaal onder meer met gietijzeren zuilen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda