Eclectisch hoekpand Châtelet

Alternatieve naam Hôtel du Châtelet

• Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekpand Chatelet

is beschermd als monument Eclectisch hoekpand Châtelet

Beschrijving

* Nieuwpoortsesteenweg nr. 8/ Koninginnelaan. Z.g. "Chatelet", afkorting van het vroegere "Hôtel du Chatelet". Beschermd als monument bij M.B. van 14/01/1994.
Beeldbepalend, eclectisch hoekpand aan het kruispunt Petit Paris, in muurankers gedateerd 1885. Twee bouwlagen, drie traveeën + één afgeronde hoektravee + drie traveeën ; wisselend spel van leien zadeldaken met typerende vorstkammen van terracotta, gedomineerd door ronde hoekbelvédère oorspronkelijk bekroond met houten lantaarn onder peerspits. Donkere baksteenbouw met knipvoeg, op arduinen rusticaplint; versierde muurankers; gebruik van cement voor o.m. medaillon en panelen resp. met teken- en schildergerei, horizontale banden en neobarokgetinte deuromlijsting - vroegere hotelingang - met borstbeeld van gehelmde Pallas Athena op de tussendorpel. Typerende topgevels; aan Nieuwpoortsesteenweg als neogotisch getinte, puntgevel met beborde top en open spant overkragend op balkon met gietijzeren leuning, aan Koninginnelaan als neobarokke in- en uitgezwenkte topgevel met rechthoekige houten erker op de tweede bouwlaag. Links van l.g., loggia afgelijnd met balustrade waarop Cupidobeeld. Deels behouden venster- en deurhoutwerk, neorenaissancistisch getint cf. o.m. het wortelmotief van de verdiepte kruiskozijnen.
Interieur: deels bewaarde gelagzaal o.m. met gietijzeren zuilen.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW000583 en W/00475.