Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Aarsen, naar een ontwerp door Eduard Scheepers uit 1881. Deze aannemer was in Antwerpen actief was vanaf 1864 minstens tot 1901.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning met dubbelhuisopstand op een L-vormige plattegrond vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond en schijnvoegen op de eerste verdieping, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige muuropeningen op de begane grond, en getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, op de eerste twee verdiepingen verrijkt met sluitstenen en rankwerk, op de eerste en hoogste verdieping met onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, trigliefen en casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten vensterschrijnwerk, de gietijzeren parapetten en voetschraper zijn bewaard.